Potpisan Konzumov kolektivni ugovor sa Sindikatom radnika trgovine Bosne i Hercegovine

03.07.2008. 15:44 / Izvor: communis
Potpisan Konzumov kolektivni ugovor sa Sindikatom radnika trgovine Bosne i Hercegovine

Danas je u prostorijama upravne zgrade Konzuma d.o.o. Sarajevo potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i uposlenika u Konzumu d.o.o. Sarajevo. Supotpisnici navedenog ugovora su g. Ante Todorić, izvršni podpredsjednik Agrokora za poslovnu grupu Maloprodaja, gđa Izeta Nurkić, glavni sindikalni povjerenik te gđa Azra Šehbajraktarević, predsjednica Sindikata radnika trgovine Bosne i Hercegovine.

Konzum kao društveno odgovorna kompanija i odgovoran partner Sindikata radnika trgovine BiH, u svom poslovanju oduvijek se rukovodio zakonodavstvom BiH kao i Međunarodnim konvencijama o radu. Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i uposlenika u Konzumu d.o.o. Sarajevo, za više od 1.600 uposlenika Konzuma u BiH, od sada će i formalno garantirati radna prava. Kolektivnim ugovorom su na sveobuhvatan način regulirana prava i obaveze poslodavca i uposlenika. Utvrđena je posebna zaštita prava i interesa radnika Konzuma, koja se odnosi na reguliranje plata i dodataka na platu, plaćenog odsustva, toplog obroka, radnog vremena, godišnjeg odmora, kolektivnog osiguranja te zaštite uposlenika na radu.

Agrokor koncern je u aprilu 2007. godine prvo potpisao kolektivni ugovor za Sarajevski kiseljak sa granskim sindikatom uposlenika u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini. Navedenim ugovorom obavezao se garantirati visoke standarde radničkih prava svojim djelatnicima. Današnje potpisivanje Konzumovog kolektivnog ugovora nastavak je tog procesa, a ujedno predstavlja i značajan korak u unapređenju radničkih prava u trgovini u Bosni i Hercegovini. Konzum, uz to što je lider na tržištu, ujedno je i najveći trgovački lanac koji je potpisao kolektivni ugovor sa Sindikatom radnika trgovine Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti