Vijesti / REGIJA

Predstavljen program ekonomskih reformi u Srbiji

12.12.2018. 08:15 / Izvor: Fena

Srbijanski ministar financija Siniša Mali predstavio je u utorak u Beogradu Program ekonomskih reformi za razdoblje od 2019. do 2021. koji je ocijenio "najvažnijim strateškim dokumentom“ u ekonomskom dijalogu s Europskom komisijom i državama članicama Europske unije.

Očuvanje fiskalne stabilnosti, potpora gospodarskom rastu i smanjenje javnog duga bit će prioriteti, poručio je Mali, navodeći da je u ovom trenutku javni dug Srbije na oko 55 posto bruto nacionalnog dohotka (BDP).

Prema službenim podacima Uprave za javni dug Ministarstva financija, dug opće države na dan 31. listopada 2018. bio je preko 24,6 milijardi eura, od čega je javni dug središnje razine vlasti Republike Srbije 24,3 milijardi eura, a ostatak otpada na dug jedinica lokalne vlasti, prenosi Hina.

Javni dug je povećan u odnosu na 31. prosinca 2017. kad je na razini opće države bio 23,55 milijardi eura.

Srbijanski ministar financija najavio je da će Srbija treću godinu zaredom imati suficit u proračunu.

"Imamo visoku stopu rasta, smanjuje nam se udio javnog duga u BDP-u, smanjuje nam se nezaposlenost", ustvrdio je ministar Mali.

On je rekao kako bi, uz održavanje makroekonomske stabilnosti, dodatni poticaj daljem rastu trebao biti nastavak strukturnih reformi koje su i na popisu smjernica Europske komisije Srbiji u posljednjem izvješću o napretku.

Mali je istaknuo osam važnih područja - reformu tržišta energije i prometa, sektorski razvoj, poslovno ozračje i borbu protiv sive ekonomije, istraživanje, razvoj, inovacije i digitalnu ekonomiju, potom trgovinske reforme, obrazovanje i vještine, zapošljavanje i tržište rada, te socijalnu zaštitu i uključivanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti