Prve pošiljke ribe u EU 29. decembra

24.12.2008. 10:16 / Izvor: Nezavisne novine
Prve pošiljke ribe u EU 29. decembra

Prve pošiljke bh. proizvoda od ribe na tržište EU biće izvezene krajem ovog mjeseca nakon što su četiri kompanije dobile neophodne dozvole, potvrdio je Drago Nedić, direktor Ureda za veterinarstvo BiH.

"Dozvolu za izvoz ribe u EU dobili su "Tropic ribarstvo" Banjaluka, "Norfish" Blagaj, "LAKS" Mostar i "Žuvela" Stolac i oni od juče mogu izvoziti, ali zbog predstojećih praznika i činjenice da s partnerima nisu precizirali datum isporuka još koji dan će sačekati s isporukom robe", kazao je Nedić.

On je potvrdio da je bescarinska kvota za izvoz pastrmke i šarana ograničena na 60 tona za sve proizvođače u BiH, a da je izvoz preko te kvote moguć uz carinska opterećenja. Prema Nedićevoj ocjeni, prije nove godine izvoz će najvjerovatnije realizovati "Tropic Ribarstvo" i "Žuvela". Banjalučka kompanija bi prvu pošiljku mogla izvesti u Sloveniju 29. decembra, a do 1. januara prvu isporuku očekuje i "Žuvela" za partnera u Italiji.

U "Tropic ribarstvu" ističu da je dobro što je izvoz krenuo, ali smatraju lošim što je kvota limitirana na 60 tona.

"To ne da je malo, nego je zanemarivo, pošto je 60 tona naša polumjesečna prodaja u BiH", kazala je Dragana Radošević, generalni direktor "Tropic ribarstva".

Ističe da će izvoznici iz BiH i dalje biti nekonkurentni na tržištu EU, jer će izvozeći iznad kvota imati visoke cijene ribe.

Ovo je potvrdila i Tanja Handžar, vlasnica ribnjaka LAKS, koja naglašava da se domaći proizvođač mora uklopiti u cijenu od tri eura za kilogram pastrmke, te da u tom okviru treba ukalkulisati radnu snagu, transport i stiropornu ambalažu.

"LAKS će s izvozom krenuti najvjerovatnije u novoj godini, a interesenata za naše proizvode ima. Pregovaramo s partnerima iz Slovenije, Češke i Francuske", dodaje Handžarova.

Prve isporuke na tržište EU očekuje i firma "Norfish" Blagaj, koja zbog nemogućnosti izvoza godinama radi s 30 odsto kapaciteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti