RS: Nenamjensko trošenje namjenskih kredita - Banke mogu da oduzmu kredit

29.03.2010. 09:17 / Izvor: Glas Srpske
RS: Nenamjensko trošenje namjenskih kredita - Banke mogu da oduzmu kredit

Klijenti banaka u RS u većini slučajeva namjenske kredite koriste u svrhe za koje su odobreni, a ako bi došlo do nenamjenskog trošenja, zajmodavac ima pravo da odmah zatraži vraćanje cijelog kredita, kažu u bankama.

U NLB Razvojnoj banci su istakli da nisu imali veći broj slučajeva da se namjenski krediti koriste nenamjenski, jer se novac odobren po kreditu isplaćuje tek po namjenskom iskorišćenju kredita.

"To znači da, ako je kredit odobren za kupovinu automobila, novac se isplaćuje po uvidu u fakturu i to isporučiocu. Za odobreni stambeni kredit, novac se isplaćuje direktno prodavcu nekretnine", kažu u ovoj banci.

Ako se namjenski kredit odobrava radi izgradnje kuće, dodaju, banka novac isplaćuje po fakturama, s tim što se namjenska kontrola obavlja na licu mjesta, odnosno obilazi se objekat i snima faza izgradnje.

"Ako bi došlo do nenamjenskog trošenja sredstava iz kredita, banka ima pravo odmah da traži povrat cijelog iznosa kredita", naglasili su u NLB Razvojnoj banci.

U Balkan investment banci kažu da je zbog specifičnosti situacije u privredi, uzrokovane negativnim uticajem ekonomske krize, teže sprovesti ranije započete investicije, te da se zbog toga određena sredstva kredita usmjeravaju u neke druge namjene u odnosu na prvobitno planirane.

"Najčešće se ovakvi slučajevi rješavaju u saradnji sa klijentima, kako bi se obavila prenamjena kredita prije nego što se sredstva utroše u druge svrhe. Pojedini klijenti, dijelom zbog brzine potrebne reakcije ili neupućenosti, prije promjene namjene u dogovoru sa bankom utroše sredstva iz kredita", kažu u Balkan investment banci.

Dodaju da su prošle godine imali nekoliko slučajeva nenamjenskog trošenja kredita.

"U slučajevima nenamjenske upotrebe sredstava banka ima pravo pozvati se na ugovorom precizirane klauzule", kažu u ovoj banci.

U bankama ističu da se prilikom odobravanja, trošenja i otplate kredita sprovode višestruke kontrole.

Prilikom odobravanja, kažu, osim procjene različitih vrsta rizika kao što su kreditni ili reputacioni, kontroliše se i dokumentacija u vezi sa eventualnim trošenjem potencijalno odobrenih sredstava.

"Vodi se računa da se sredstva puštaju namjenski za kupovinu, te se obavlja redovna terenska kontrola", ističu u bankama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti