Sajam ruralne privrede: Nema razvoja bez jake prehrambene industrije

04.08.2014. 08:42 / Izvor: Oslobođenje
Sajam ruralne privrede: Nema razvoja bez jake prehrambene industrije

​Opšta poljoprivredna zadruga Tarevci u saradnji sa Opštinom Modriča, Poljoprivrednim zadružnim savezom Republike Srpske ove godine peti put zaredom organizuje trodnevni tradicionalni sajam ruralne privrede i turizma.

Opšta poljoprivredna zadruga Tarevci u saradnji sa Opštinom Modriča, Poljoprivrednim zadružnim savezom Republike Srpske ove godine peti put zaredom organizuje trodnevni tradicionalni sajam ruralne privrede i turizma.

Tim povodom je u prostorijama društvnog doma u Tarevcima održano naučno savjetovanje na temi Lokalni ekonomski razvoj – stanje i kako ga poboljšati: korištenje potencijala regije za razvoj uspješne tržišne poljoprivrede.

Vlastiti resursi

Moderator savjetovanja Smail Ibrahimpašić je istakao da je moderno koncipiran ruralni razvoj jedina šansa za ozbiljan razvoj  opštine Modriča i šire regije. Pri tome ključnim smatraju prihvatanje istine da nikada u historiji strani kapital nikoga nije razvio, te da je jedina alternativa mobilizacija vlastitih resursa. Izlaz vide u hitnoj razradi i analizi stanja ruralnog sektora, uz maksimalnu primjenu najnovijih naučnih saznanja, iskustava i konkretnih  programa ruralnog razvoja koji se primjenjuju u zemljama EU.

Aleksa Milojević sa Ekonomskog instituta Bijeljina govorio je ideji izrade i realizacije projekta Trebava – put razvoja, koji  vidi  kao projekat udruženih opština: Doboj, Petrovo, Gračanica, Lukavac, Tuzla, Srebrenik, Pelagićevo, Gradačac i Modriča, s ciljem sjedinjavanja prirodnog i društvenog bez međusobnih ograničenja. Da li će se ljudi bogatiti ili će biti siromašni, zavisiće od toga čime se bave. Djelatnosti opadajućih prinosa (poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo, rudarstvo) donose siromaštvo, a djelatnosti rastućih prinosa (razne industrijske grane) donose bogatstvo.

Zbog toga i u razvoju Trebave osnovno opredjeljenje mora da bude u razvoju industrije, prije svega prehrambene, istakao je Milojević naglasivši da bi bilo jako dobro da opštine osnuju zajednički investicioni fond koji bi bio prvi investitor u izgradnji, prije svega krupnih preduzeća.

Brendiranje proizvoda

Domaćin je upriličio posjetu gradilištu prve faze Agro-biznis centra Tarevci i posjetu plantaži trešanja vlasnika Sakiba Sarvana.

U petak su 50-tak najboljih poljoprivrednih proizvođača iz Modriče i nekoliko  susjednih opština na trgu u Tarevcima izložili svoje prehrambene artikle. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti