Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Savjeti za uspješno učenje engleskog jezika

Jezik možete naučiti samo uz jaku motivaciju–razvijajte duboko u sebi želju za učenjem stranog jezika. Motivišite sami sebe i kad je najteže.

04.01.2018. 08:54 / Izvor: Akta.ba

Jezik možete naučiti samo uz jaku motivaciju – razvijajte duboko u sebi želju za učenjem  stranog jezika. Motivišite sami sebe i kad je najteže. Potrudite se – jasno vam je da je poznavanje bar jednog stranog jezika stvar opšte kulture i vaša svakodnevna potreba, ali razmislite koliko energije i rada zaista u to ulažete.

Prije nego što se prijavite na kurs engleskog jezika provjerite da li imate odgovore na sljedeća pitanja:

  • Da li znam na kojem sam jezičkom nivou?
  • Da li sam definisao svoje jezičke potrebe?
  • Da li znam koji jezički nivo želim postići?
  • Imam li predstavu koliko mi je vremena potrebno?
  • Da li mi je potreban međunarodni jezički certifikat?

Ukoliko nemate sve odgovore, obavezno se potrudite da ih saznate kod Agencije Facultas prilikom upisa.

Učenje van škole

Koristite "izgubljeno" vrijeme za učenje – dok čekate u redu u pošti, banci, na semaforu... Pamtite izraze i fraze,a ne izolovane riječi – Lakše je zapamtiti cijelu frazu kao što je npr. A really nice and tasty breakfast, a onda iz nje izvući izolovane riječi.

Koristite maštu –  na osnovu slika lakše pamtite riječi. Izmišljajte priče, zamišljajte sebe u realnim situacijama u kojima koristite strani jezik koji učite – koristite što više novih riječi koje ste naučili. Umesto riječi koju ne znate koristite riječ na maternjem jeziku, a kasnije u rječniku pronađite njeno značenje na stranom jeziku.

Koristite svaku priliku za kontakt sa stranim jezikom (muzika, film, knjige, časopisi, internet, domaći zadaci) - potpomaže proces učenja i napredovanja. Kada gledate filmove trudite se da ih razumijete bez titla. Vježbajte izgovor u autu ili pod tušem –  Izgovarajte na primjer englesko th kad god se sjetite

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti