Štete na putevima u RS-u 150 miliona KM

16.08.2014. 08:41 / Izvor: Nezavisne novine
Štete na putevima u RS-u 150 miliona KM

Republici Srpskoj biće potrebne tri godine kako bi putnu infrastrukturu unaprijedila i vratila u stanje u kome je bila prije majskih i avgustovskih poplava jer su procijenjene štete 150 miliona KM, rekli su u "Putevima RS".

Republici Srpskoj biće potrebne tri godine kako bi putnu infrastrukturu unaprijedila i vratila u stanje u kome je bila prije majskih i avgustovskih poplava jer su procijenjene štete 150 miliona KM, rekli su u "Putevima RS".

Duško Gojić, v.d. direktora ovog preduzeća, kazao je kako je u avgustovskim poplavama pričinjena šteta od dva miliona maraka, te kako je 50 odsto od ukupnih šteta na putnoj i željezničkoj infrastrukturi u BiH nastalo na putevima u Republici Srpskoj.

"Imamo precizan i detaljan plan sanacije putne infrastrukture u RS koji smo dostavili svim relevantnim institucijama u RS i svim svjetskim finansijskim institucijama koje su spremne da pomognu u sanaciji. Jedna od finansijskih institucija koja je reagovala je Svjetska banka koja je usvojila naš plan i prioritete, tako da s njima imamo zatvorenu finansijsku konstrukciju od 15 miliona maraka, ili 10 odsto sanacije procijenjenih šteta", kazao je Gojić.

Kako je rekao, tu su i sredstva od Fonda solidarnosti RS sa kojim bi, uz sredstva Svjetske banke, bilo sanirano 30 odsto štete.

"Prvo se radilo na uspostavljanju prohodnosti, i svi putevi u RS sada su prohodni. Postoje tu još neki problemi za koje postoji plan za rješenje. Projekti poput sanacije klizišta su nam najveći građevinski problem, i oni zahtijevaju stručni timski rad u svim građevinskim oblastima, a projektuju se po putnim pravcima", kazao je Gojić.

Najavio je kapitalne projekte na mjestima koja su pretrpjela najveće štete. Njihovom realizacijom došlo bi do sanacije, ali i do prevencije šteta od novih poplava.

"Kapitalni projekti i prioriteti prvog reda su tri izlaza iz Banjaluke i to prema Kneževu, Jajcu i Čelincu, putna infrastruktura oko Doboja, most u mjestu Krepšić na putu Brčko - Bijeljina i put između Zvornika prema Vlasenici, Šehovićima i Han Pijesku", pojasnio je on.

Gojić je kazao kako će sanacija manjih oštećenja koja ne zahtijevaju izradu projekata i veća novčana izdvajanja biti finansirana iz vlastitih sredstava.

On je zahvalio na pomoći svim građevinskim firmama koje se bave niskogradnjom za bezuslovan angažman u sanaciji i osposobljavanju saobraćajnica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti