Šteta se i dalje povećava

Ukrajini će trebati 10 godina i 9 milijardi dolara za oporavak turističkog sektora

14.02.2024. 08:57 / Izvor: Fena
ukrajina

UNESCO je procijenio troškove štete na kulturnim dobrima na oko 3,5 milijardi dolara, što je 40 posto više u odnosu na 2023.

Ukrajini će trebati devet milijardi dolara tokom desetogodišnjeg perioda da se njen turistički sektor oporavi, objavila je u utorak agencija Ujedinjenih nacija za kulturu.

Ruska invazija punog obima na Ukrajinu 24. februara 2022. godine pokrenula je najsmrtonosniji sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata, bez naznaka kraja rata.

"Šteta se i dalje povećava, a potrebe za oporavkom sektora i dalje rastu", kazala je Krista Pikkat, direktorica za kulturu i hitne slučajeve pri UNESCO-u, dodajući da izgubljeni prihod samo prijestolnice Kijeva iznosio 10 milijardi dolara.

U procjeni uoči druge godišnjice rata, UNESCO je procijenio troškove štete na kulturnim dobrima na oko 3,5 milijardi dolara, što je 40 posto više u odnosu na 2023.

Navodi se da je oštećeno 340 zgrada, uključujući muzeje, spomenike, biblioteke i vjerske objekte.

"Međunarodna solidarnost će biti od suštinskog značaja za ispunjavanje tih potreba. Provedba mjera prevencije rizika i podrška kreativnim industrijama također su važne poluge za smanjenje procijenjenih dugoročnih posljedica rata", navodi se u izvještaju, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti