Travnički GS-TMT sa kargo biciklom planira pokoriti europsko tržište

23.09.2015. 13:10 / Izvor: Akta.ba
Travnički GS-TMT sa kargo biciklom planira pokoriti europsko tržište

Velike logističke kompanije kao DHL kako bi što lakše dolazile do svojih kupaca sve više će se okretati električnim kargo biciklima u čemu travnički GS-TMT vidi svoju šansu.

GS-Tvornica mašina Travnik( GS-TMT) planira krenuti u razvoj svog novog proizvoda-kargo bicikla-za kojim vlada velika potražnja na zapadnoeuropskom tržištu.

Naime, razvoj prodaje preko interenta zahtjeva od velikih logističkih kompanija kao DHL i dr. da budu što fleksibilnije i što brže isporuče robu kupcu.

U tom segmentu vidjeli su šansu za proizvodnju ove vrste bicikla. "Gdje kompanije prilikom isporuke ne mogu doći sa kamionom ova kargo bicikla su odlična zamjena'', objašnjava za Akta. ba Snježana Koepruner,direktorica ove kompanije.

Samo DHL planira u iduće dvije godine uložiti oko milijardu eura u kupovinu ovih bicikala. To je jedno veliko tržište na kojem će pokušati uzeti dio kolača.

"Dečko sa fakulteta za dizajn u Sarajevu je napravio dizaj tog bicikla. Mi se sada pripremamo raditi prototip i nadamo se da ćemo ga imati do kraja sljedeće godine'', ističe direktorica GS-TMT-a.

Za ovaj projekt su pokušali dobiti neke novce iz programa EU za inovacije "Horizont 2020", čija sredstva su dostupna i BiH, ali nisu uspjeli proći na tom natječaju.

''Sada ćemo pokušati negdje drugdje. Za razvoj ovih proizvoda je protrebno dosta novaca, ali nadam se da ćemo dogodine nešto napraviti po tom pitanju'', navodi ona.

Što se tiče njihovih električnih bicikala do kraja godine bi se trebali naći na web stranici njemačke kompanije The Ruff koja je specijalizirana za prodaju bicikala na način da kupci sami mogu birati dijelove, boju, felge bicikla i sami sastavljati bicikl koji žele kupiti.

''Svi mi sada imamo tremu zbog tog projekta jer kada to krene ne znate hoćete li dobiti previše narudžbi i hoćete li moći isporučiti ta bicikla. Nadam se da će to sve biti uredu jer krećemo u vrijeme kada nije sezona i do proljeća  ćemo se već uhodati'', navodi Koepruner koja je okupila mladi tim stručnjaka koji razvijaju nove ideje i projekte.

Najjednostavnija verzija ovog bicikla je oko tisuću i pol eura.

Kompanija je također veliki dobavljač za njemačke i austrijske tvrtke iz oblasti metalne industrije. Rade različite metalne komponete koji se ugrađuju u bagere od Liebherra, u vagone njemačke željeznice koje proizvode Siemenes ili Bombardier. Kako imaju brojne planove odlučili su se na gradnju nove halu od preko 3.000 kvadrata gdje planiraju raditi veće komade za zavarivanje, rezanje materijala i dr.

Ove godine planiraju povećati prihod u odnosu na prethodnu godinu. U istom omjeru bi trebala ostati i dobit koju uvijek reinvestiraju. 

Prošle godine su imali 2,5 milijuna dobiti koju su reinvestirali a ove godine bi trebali ostati na istoj razini.

Dobra vijest za cijelu kompaniju je, kaže, da su dobili poticaje za 28 novih mladih zaposlenika koji sa početkom sljedećeg mjeseca počinju raditi kod njih. 

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti