Trebinje i Goražde dogovaraju zajednički nastup prema IPA fondovima

28.03.2014. 08:26 / Izvor: eKapija.ba
Trebinje i Goražde dogovaraju zajednički nastup prema IPA fondovima

Imamo šansu za projekte posebno za industrijske zone i projekate iz oblasti turizma. Trebinje je grad koji je veoma interesantan, a u projekat koji bi se aplicirao prema IPA fondovima bio bi uključen po jedan grad iz Srbije i Crne Gore, kazao je Ramović.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je sa saradnicima posjetio Općinu Goražde gdje se sastao sa načelnikom ove Općine Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima. Ova posjeta je za cilj imala upoznavanje sa našom lokalnom zajednicom, njenim privrednim potencijalima, a razgovorano je o mogućoj zajedničkoj saradnji između ova dva grada. Posebna pažnja tokom jučerašnje posjete posvećena je razgovorima o mogućnostima saradnje na polju privrede, jer je Goražde pozitivan primjer održivog ekonomskog razvoja i stvaranja povoljnog ambijenta za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta.

Također, jedna od tema razgovora bila je zajedničko apliciranje projekata za sredstva iz IPA fondova.

"Goražde je po geografskom i po svakom drugom pogledu blizu Trebinju i treba da sarađujemo. Ja sam došao otvorenog srca kod naših prijatelja, komšija mi smo tu, živimo na razdaljini od 200 kilometara da razgovaramo, o temama koje se tiču građana, a to je prije svega zapošljavanje, privreda, kultura i sve ono što čini život u društveno zajednici ljepši i bolji. Mislim da Goražde ima bogato iskustvo i htjeli smo da vidimo kako se desio taj privredni razvoj. S druge strane mi imamo neke druge prednosti i želimo da doprinesemo prije svega razvoju turizma. Znači mora se sjesti, razgovarati i dovesti na nivo čovjeka'', kazao je Vučurević.

Načelnik Ramović je istaknuo da mu je ova posjeta otvorila i druga pitanja oko zajedničkih projekata, apliciranja prema IPA fondovima jer se u mjesecu maju raspisuju konkursi.

"Imamo šansu  za projekte posebno za industrijske zone i projekate iz oblasti turizma. Trebinje je grad koji je veoma interesantan, a u projekat koji bi se aplicirao prema IPA fondovima bio bi uključen po jedan grad iz Srbije i Crne Gore. Njihovi su već neki projekti  prošli i naš jedan projekat sa Prijepoljem tako da nam puno znači ukoliko u mjesecu maju sve dogovrimo, a na današnjem sastanku se iskazala želja sa obostranom saradnjom na pomenutim projektima", kazao je Ramović.

Sljedeći korak u saradnji je posjeta delegacije privrednika iz Goražda Gradu Trebinju kako bi se vidjele mogćnosti saradnje. 

Nakon sastanka u zgradi Općine Goražde, gosti iz Trebinja posjetili su jednu od  najuspješnijih bosansko-hercegovačkih firmi “Bekto Precisa” iz Goražda.

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti