U Kaknju povećan broj novih investicija i programa

01.04.2014. 15:56 / Izvor: eKapija.ba
U Kaknju povećan broj novih investicija i programa

Općina Kakanj refundira troškove osnivanja firmi, snosi dio troškova zakupa za firme i nagrađuje najbolje biznis ideje sa sredstvima za pokretanje biznisa, što joj sve pomaže da se znatno poveća broj investicija

Predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), Zeničko-dobojskog kantona te Općine Kakanj, koji sarađuju u okviru programa "Aftercare", posjetili su tri kompanije na području Kaknja, a razgovarano je o daljnjim razvojnim planovima tih firmi. 

Otvorenost općinskih službenika i dostupnost poticaja su urodili plodom i broj investicija na ovom području značajno raste.

Firma Bioorganika doo Kakanj, investicija preduzeća Agroproteinka iz Hrvatske, bavi se zbrinjavanjem i toplinskom preradom nusproizvoda životinjskog podrijetla. Razgovaralo se sa Ivicom Grlićem, generalnim direktorom. Planovi kompanije su zapošljavanje preko 70 radnika sa područja općine i šire, te ulaganje preko 10 milona eura. Osnovni dio proizvodnog programa će biti životinjski proteini i tehnička mast, a proizvodnja će biti u potpunosti usmjerena na izvoz iz BiH u EU i Daleki Istok.

U kompaniji Peelets H&P doo Kakanj koja predstavlja njemačku investiciju, razgovor je obavljen sa Muhamed Plastom, direktorom i suvlasnikom kompanije. Kompanija ima u planu zapošljavanje preko 20 radnika do kraja godine i proizvodnju peleta za domaćinstvo, s tendencijom kasnijeg proširenja proizvodnih linija (industrijski pelet) i broja zaposlenih.

Dokaz da i privrednici iz BiH uspješno posluju jeste Mensur Muftić, koji zastupa firmu Plama Pur BH doo, koja je 50% u domaćem vlasništvu, a putem koje zajedno sa partnerom iz Slovenije (50%) ostvaruju odlične poslovne rezultate i planiraju uvođenje novih proizvodnih linija.

Ovom prilikom, Avdo Delibašić, suvlasnik Plama Pura, i vlasnik firme Delibašić Poliuretani doo Kakanj, dao je konkretne prijedloge vezano za korake koje treba poduzeti u poboljšanju poslovnog okruženja u BiH.

U svim kompanijama istaknuta ja ogromna i presudna uloga općinskih predstavnika za privlačenje investicije na ovom području, te lično lobiranje domaćih poduzetnika i njihov lični angažman.

Isti dan održan je sastanak i sa načelnikom Općine Kakanj, Nerminom Mandrom koji je predstavio pogodnosti koje su omogućene investitorima na području Općine. Naime, doneseno je niz odluka koje omogućavaju širok spektar pogodnosti, a tiču se oslobađanja od plaćanja naknada za rentu, naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, komunalne naknade, takse na istaknutu firmu i dr.

Pored ovoga, Općina je organizovala i tim za uklanjanje administrativnih barijera koje investitorima omogućavaju brzo i jednostavno dobivanje dozvola i drugih akata te administrativnih procedura. Refundira troškove osnivanja firmi, snosi dio troškova zakupa za firme, nagrađuje najbolje biznis ideje sa sredstvima za pokretanje biznisa.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti