Uebber o novom Zakonu: Njemačkoj potrebna MINT-zanimanja, ali i zanatlije

03.03.2020. 13:46 / Izvor: Akta.ba
Uebber o novom Zakonu: Njemačkoj potrebna MINT-zanimanja, ali i zanatlije

Ovaj novi zakon se odnosi na državljane svih zemalja širom svijeta, nije ograničen na određeni regionalni prostor ili grupu zemalja

Ambasadorica Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber nakon što je 1.marta 2020. godine na snagu stupio novi njemački zakon o useljavanju stručnjaka, obratila se javnosti i predstavila nekoliko novina i osnovnih crta ovog zakona.

Ona je kazala kako Zakon o useljavanju stručnjaka dopunjava i proširuje postojeće odredbe o useljavanju u Njemačku.

Ovim zakonom se kaže konkretno uspostavlja temelj za uređeno i održivo doseljavanje stručnog kadra.

„Primjenjivat će se u svim stručnim oblastima. Posebno se traži stručni kadar u tzv. MINT-zanimanjima, to su zanimanja iz oblasti matematike, informatike, prirodnih nauka i tehnike, ali i za zanate postoje mnogobrojne mogućnosti. Ovaj novi zakon se odnosi na državljane svih zemalja širom svijeta, nije ograničen na određeni regionalni prostor ili grupu zemalja“, kazala je Uebber, pojašnjavajući  kako je namijenjen  kvalifikovanim radnicima, osobama  koje imaju visoku školsku spremu ili stručnu kvalifikaciju.

„O stručnoj kvalifikaciji govorimo onda kada se za odgovarajuće referentno zanimanje u Njemačkoj zahtijeva stručno školovanje koje traje minimalno dvije godine“, kazala je Uebber.

Kkao je dalje navela, onaj ko ima visokoškolsko obrazovanje ili stručnu kvalifikaciju, koja je priznata od zvanične njemačke službe i pri tome može dokazati da ima garanciju poslodavca za radno mjesto, može u Njemačkoj ambasadi podnijeti zahtjev za vizu za rad u Njemačkoj.

“Dakle: prvo priznavanje kvalifikacije, potom viza. To takođe znači: Za zapošljavanje u Njemačkoj i ubuduće će trebati viza. Primalac zahtjeva za vizu je dakle nadležna njemačka ambasada, u slučaju Bosne i Hercegovine to je Njemačka ambasada u Sarajevu“, navela je Uebber.

One osobe koje nisu obuhvaćene zakonom o useljavanju stručnjaka, mogu i ubuduće svoj zahtjev za vizu podnositi prema pravilu za zemlje zapadnog Balkana.

Uebber  kaže kako će ovo pravilo će zasad ostati na snazi, prema sadašnjim saznanjima do kraja 2020. godine.

„Povrh toga, Savezna vlada će o tome donijeti odluku u toku ove godine. Ovim kratkim pregledom Vam naravno ne mogu razjasniti sve pojedinosti novog zakona. Želim, međutim, ukazati na to da je Ambasada na svojoj web stranici objavila detaljne informacije o zakonu o useljavanju stručnjaka. Dakle, mogu Vam samo savjetovati da se tu informišete i ukoliko i tamo ne nađete odgovore na Vaša pitanja, možete se obratiti e-mailom ili putem telefona viznom odjelu Njemačke ambasade“, istaknula je Uebber.

Na kraju kako jenaglasila želi da kaže da je Savezna vlada Njemačke svjesna svoje odgovornosti o etičkom i održivom useljavanju i poštuje principe koji se mogu primijeniti u tom pogledu.

„To znači da ćemo posebno doprinijeti i tome da se u zemlji domaćina stvore preduslovi za ostanak mladih i da ćemo se pobrinuti o njihovim perspektivama u domovini.U okviru razvojnopolitičke saradnje Savezna Republika Njemačka se ovdje u Bosni i Hercegovini između ostalog angažuje posebno u području izgradnje kapaciteta u javnoj upravi, u području unapređenja privatnog sektora uključujući i stručno obrazovanje kao i u oblasti energije“, rekla je Uebber., te navela kako joj je naročito  stalo do oblasti stručnog obrazovanja, jer Njemačka u tom pogledu posjeduje posebno dosta stručnog znanja. U okviru njihovih projekata pokušavaju, dakle, da ovdje uspostave strukture putem kojih mladi ljudi u Bosni i Hercegovini mogu steći obrazovanje i time se kvalifikovati za domaće tržište rada i imati i perspektivu.

Dodatne informacije o mogućnostima zapošljavanja u Njemačkoj pronađite na stranici: www.make-it-in-germany.com

Hotline Working and Living in Germany: +49 30 1815 1111 Priznavanje diploma: www.anerkennung-in-deutschland.de Informacije o vizama: www.auswaertiges-amt.de

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti