Ulaganjem u poslovnu zonu Kreka-sjever Tuzla ojačava privreda

27.05.2020. 08:18 / Izvor: Oslobođenje
Ulaganjem u poslovnu zonu Kreka-sjever Tuzla ojačava privreda

U poslovnoj zoni Kreka sjever, grad Tuzla ima na raspolaganju 15 placeva.

Pandemija koronavirusa nije usporila radove na gradnji poslovne zone “Kreka-sjever” u Tuzli. Grad Tuzla je do sada uložio značajna sredstva na gradnju infrastrukture. Urađen je i asfaltiran put, javna rasvjeta, uvedena električna energija, voda i izgrađena kanalizaciona mreža. U poslovnoj zoni posao bi trebalo dobiti u prvoj fazi 370 radnika a u drugoj još 200.

U poslovnoj zoni Kreka sjever, grad Tuzla ima na raspolaganju 15 placeva. Parcele grad poslovnim subjektima daje pod zakup na više godina, pod veoma povoljnim uslovima. Osam je već dodijeljeno firmama koje su ovdje počele graditi svoje hale, a neke već i počele sa proizvodnjom poput pekare Kabil, koja ovdje zapošljava 40 radnika.

“Dobijanjem ove parcele po veoma povoljnim uslovima koje je grad Tuzla omogućio mi smo došli u prednost jer nismo morali da investiramo u kupovinu zemljišta to nam je bio najvažniji korak i to je najveće rasterećenje koje smo dobili dolaskom u poslovnu zonu”, govori Mirza Kabil iz firme Kabil.

Zakupac dvije parcele od 8.500 metara kvadratnih je firme Koala Automotive Tuzla, bave se proizvodnjom igračaka. Na jednoj parceli se već gradi objekat i trebao bi biti zavšen do septembra ove godine a u pripreemi je i druga parcela.

“I na toj lokaciji ćemo također da gradimo halu. Naši partneri za koje radimo, Njemačke firme su bili ovdje i vidjeli da imamo prostora za napredak i širenje. Tako da ćemo jednostavno nastaviti taj plan. Firma je 100% izvozno orijentisana“, kazao je Velimir Bijeljanić iz firme Koala Tešanj.

Poslovna zona Kreka, važna je za privrednike, ali i za grad Tuzlu. Zbog toga se po riječima gradonačelnika po povoljnim uslovima izdaju placevi investitorima, koji angažuju novu radnu snagu. Zbog svega ovoga Tuzla je lider po broju poslovnih subjekata u TK.

“Radi se o dugoročnom zakupu, da privrednik u startu ne mora da kupuje zemlju i dugoriočni zakup i pravo građenja, ali pod uslvoom da zaposli što više ljudi, pobjeđuje onaj ko zaposli što više ljudi i čije proizvodnja nije ekološki štetna. Neki objekti su završeni, neki se grade a neki ce se graditi, već smo potpisali ugovore, 370 radnih mjesta“, rekao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U drugoj fazi gradnje Poslovne zone, koja će se graditi po rješavanju imovinsko pravnih odnosa grad će imati na raspolaganju još tri parcele. Ukupan broj zaposlenih po projektu grada Tuzle bit će oko 570.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti