Zlatna medalja na Izložbi inovacija u Istanbulu za Arminu Mačković

08.03.2017. 08:53 / Izvor: Oslobođenje
Zlatna medalja na Izložbi inovacija u Istanbulu za Arminu Mačković  

Magistrica tehnoloških nauka iz Maglaja Armina Mačković dobila je zlatnu medalju na Drugoj istanbulskoj izložbi inovacija.

Magistrica tehnoloških nauka iz Maglaja Armina Mačković dobila je zlatnu medalju na Drugoj istanbulskoj izložbi inovacija, za novi građevinski materijal i blokove koji se brže i lakše zidaju.

Blokovi se izrađuju na specijalnim presama, na kojima se mogu izrađivati samo ovakvi blokovi, a prese je izmislila Mačković, koje je i prijavila za zaštitu Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Budući da u Maglaju ima i previše papirnog otpada, Mačković je tražila i našla rješenje za recikliranje i pretvaranje zagađujućeg otpada u koristan proizvod.

"Kada bi se 380 inovacija, koliko je Asocijacija inovatora BiH prikupila od svog članstva i širom svijeta promovirala u periodu 1995.-2017., tretiralo kao 380 potencijalnih razvojnih projekata, onda bi vjerovatno bilo mnogo više stranih ulagača u privredu BiH", tvrde iz ove asocijacije.

Inovacija "pristroj za hlađenje, balansiranje i prigušivanje bojevog oružja" profesora dr. sc. Fikreta Alića iz Tuzle nagrađena je bronzanom medaljom, a bronzanu medalju dobila je i inovacija Jelenka Markovića iz Teslića, namijenjena pčelarima, odnosno zaštiti košnica od insekata i glodara, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti