EU / NATO

Anketa: NATO bi trebalo da brani Crnu Goru u slučaju napada

05.04.2021. 10:18 / Izvor: Agencije
Anketa: NATO bi trebalo da brani Crnu Goru u slučaju napada

Pola stanovništva Crne Gore smatra da bi Alijansa trebala da brani zemlju ako bi bila napadnuta.

Prema istraživanju NATO-a iz 2019. i 2020. više od polovine anketiranog crnogorskog stanovništva (51 posto) smatra da bi ostale NATO članice trebalo da brane tu državu ako bi bila napadnuta, dok 21 posto stanovništva, ujedno i najviše od svih zemalja NATO-a, smatra da Crnoj Gori nije potrebna pomoć saveznika.

Rezultati ovih istraživanja objavljeni su u godišnjim izvještajima generalnog sekretara u kojima se nalazi podrška za ključne stavke, uključujući kolektivnu odbranu, transatlantsku vezu i samo članstvo u NATO, prenosi Tanjug vijest RTCG-a.

U generalnim zapažanjima izvještaja ističe se da je transatlantska veza i dalje, kako se navodi, izuzetno važna u rješavanju sigurnosnih izazova, o čemu govori 79 posto podrške stavu koji smatra da je saradnja Sjeverne Amerike i Evrope veoma važna stavka.

Ideja o kolektivnoj odbrani

Ideja o kolektivnoj odbrani je dobila snažnu podršku širom saveza, pa tako 69 posto smatra da bi jedna zemlja članica NATO-a trebala da brani drugu ukoliko bude napadnuta, dok se devet procenata ne slaže sa ovim.

Da bi NATO trebalo da brani njihovu zemlju ukoliko bude napadnuta smatra 76 posto ispitanika.

A 58 posto ispitanih smatra da članstvo u Alijansi smanjuje rizik od mogućeg stranog napada na njihovu zemlju.

Na potencijalnom referendumu 62 posto saveznika glasalo bi da njihova zemlja ostane članica NATO-a, a samo 11 posto je protiv članstva.

Članstvo u NATO-u smanjuje rizik od napada

Kada je u pitanju smanjenje rizika od stranih napada, 45 posto ispitanih u Crnoj Gori smatra da je članstvom u NATO-u taj rizik smanjen, dok se 29 posto ne slaže sa tom konstatacijom, a visok je i broj neizjašnjenih po ovom pitanju – 29 posto.

Internacionalnu saradnju unutar NATO-a, 52 posto stanovništva u Crnoj Gori ocijenilo je kao bitnu, a 43 posto misli da je najvažnije štititi sopstvene interese.

Fotografija: EPA

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU