Hastori nisu uspjeli preuzeti kontrolu u njemačkom Grammeru

25.05.2017. 12:24 / Izvor: Akta.ba
Hastori nisu uspjeli preuzeti kontrolu u njemačkom Grammeru

Generalna Skupština njemačke kompanije Grammer, jučer je odbila zahtjev vlasnika Preventa.

Generalna Skupština njemačke kompanije Grammer, koja se bavi proizvodnjom dijelova za automobile, jučer je odbila zahtjev vlasnika Preventa, porodice Hastor koja ima 23 posto vlasništva u Grammeru preko kompanija Cascade i Halog, da dobiju većinu u Nadzornom odboru.

Bh. porodica Hastor, koja je i vlasnik Prevent grupacije, zbog svog udjela u vlasništvu Grammera tražila je da od šest članova Nadzornog odbora oni dobiju pet pozicija. 

Nijaz Hastor ni njegovi sinovi Kenan i Damir nisu bili prisutni na skupštini, a porodicu je zastupao advokat koji je osporio sve odluke skupštine, piše sueddeutsche.de.

On je nakon neuspjelih zahtjeva najavio nastavak aktivnosti i tužbu po svim tačkama koje su usvojene na Generalnoj skupštini dioničara. Također, optužio je menadžment Grammera za manipulaciju tržištem, čime je kineskoj kompaniji omogućeno da poveća svoj udio u Grammeru.
  
Podsjetimo, hiljade radnika Grammera protestovalo je protiv namjere porodice Hastor da preuzme upravljanje ovom firmom, zbog straha da će otpuštati radnike kako bi povećali profit. 
  
Menadžment Grammera početkom godine odlučio je uvesti kinesku kompaniju u vlasničku strukuru kako bi se ojačao “anti-hastorovski” blok. Njemački sud prvo je obustavio prodaju devet posto dionica Kinezima, zbog Hastorove žalbe, no potom je tu odluku stavio van snage. 
  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti