JAKA PORUKA

EU / NATO

Brkić: Dolazak cijelog sjedišta NATO-a u Sarajevo poruka kojoj obitelji BiH pripada

01.02.2024. 11:40 / Izvor: Fena
brkić

Josip Brkić ističe da današnji dolazak zamjenika glavnog tajnika i veleposlanika svih članica NATO-a znači da nam de facto dolazi cijelo sjedište NATO-a

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO savezom, Josip Brkić ističe da današnji dolazak u Bosnu i Hercegovinu zamjenika glavnog tajnika i veleposlanika svih članica NATO-a znači da nam de facto dolazi cijelo sjedište NATO-a i da će tijekom dva dana boravka ovdje imati strukturirani dijalog s političkim predstavnicima, ali i ostalim segmentima društva te ostvariti uvid u stanje Oružanih snaga BiH.

"Znakovito je da oni u ovom trenutku posjećuju BiH, gdje se šalje jaka poruka da je BiH stabilna država. Nije sigurnosno ugrožena, ali jeste pod budnim okom Sjevernoatlantskog saveza i u tom strukturiranom partnerstvu koje BiH i NATO imaju. S druge strane, u ovom geopolitičkom prostoru i trenutku šalje se i poruka u koju skupinu vrijednosti, kojoj obitelji BiH pripada, a to je po mom dubokom uvjerenju NATO savez", kazao je Brkić za Fenu.  

Dodaje da je ovo ujedno i potpora Vijeću ministara BiH koje je u godinu dana uspjelo napraviti iskorak i u europskom i euroatlantskom putu i poruka svim vanjskim i unutarnjim oponentima ovog procesa da je on neminovan i da se ide korak po korak ka NATO-u.

"Kao predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om već 10 godina svjedočio sam raznim fazama integracija BiH, suradnje s NATO-om. I uvijek je ona stabilna i u kontekstu je dobrobiti BiH. Što se tiče članstva, ne odlučuje o tome samo BiH, nego i sve zemlje članice NATO-a. Važna je poruka da i jedna i druga strana u ovom kontekstu i u ovoj razini suradnje na jedan zadovoljavajući način funkcioniraju. Kada budemo govorili o članstvu tada ćemo mi unutar BiH na neki demokratski način za koji se mi odlučimo, donijeti odluku želimo li dio svog suvereniteta prenijeti na članstvo u Sjevernoatlantskom savezu. NATO drži vrata otvoreno i to je nama jako važno. To se vidi po članstvu Finske i skorom članstvu Švedske, ali i nedavnom prijemu u članstvo zemalja iz naše regije. U principu, važno je da ta politika otvorenih vrta bude živa i da u trenutku kada mi budemo odlučivali o članstvu tako bude. BiH se zadnjih desetljeća pokazala kao stabilan partner NATO-a, od misije u Afganistanu do svih vojnih vježbi unutar BiH, ali i izvan zemlje. Isto tako i u političkom dijalogu, u vrijednosnom svrstavanju BiH rame uz rame s NATO-om", izjavio je za Fenu zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO savezom, Josip Brkić.

Visoko izaslanstvo NATO-a koje predvodi zamjenik glavnog tajnika, Mircea Geoana,  a u kojem su svi članovi Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) trebalo bi u naredna dva dana u Sarajevu imati niz susreta s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti te predstavnika akademske zajednice i civinog sektora.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU