Oporavak francuskog gospodarstva na razine prije krize do 2022.

23.07.2020. 12:01 / Izvor: HINA
Oporavak francuskog gospodarstva na razine prije krize do 2022.

Vlada je izdvojila više od 460 milijardi eura javnih sredstava kako bi poduprla gospodarstvo.

Francusko gospodarstvo trebalo bi se oporaviti za osam posto u sljedećoj godini, a na razine prije krize vratiti se do 2022. godine, rekao je u četvrtak francuski ministar financija Bruno Le Maire.

U govoru pred parlamentarnim zastupnicima on je rekao da su nedavni ekonomski podaci za sada "zadovoljavajući, ali i prekrhki" da bi se promijenila procjena ovogodišnjeg gospodarskog pada za 11 posto, najvećeg od kada su se počeli prikupljati moderni podaci.

Neću podnijeti ostavku zbog recesije i pada od 11 posto, ali ako pojačamo mjere za koje smo se već odlučili i osiguramo njihovo dobro provođenje, mogli bi u 2020. imati i bolje rezultate, kazao je Le Maire otvarajući raspravu o javnim financijama.

Vlada je izdvojila više od 460 milijardi eura javnih sredstava kako bi poduprla gospodarstvo. Većinu čine zajmovi s državnim jamstvima i porezne olakšice.

Le Maire priprema i plan oporavka vrijedan više od 100 milijardi eura koji će predstaviti 24. kolovoza, s ciljem vraćanja drugog najvećeg gospodarstva eurozone na razinu prije krize.

Le Maire za sljedeću godinu procjenjuje rast od osam posto.

"Moj je cilj da se do 2022. godine možemo vratiti na razinu rasta i nacionalnog bogatstva usporedivu s onom prije krize", rekao je Le Maire zastupnicima.

Vlada je sredinom ožujka u Francuskoj uvela jedno od najstrožih mjera zatvaranja u Europi, što je zaustavilo velik dio gospodarskih aktivnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU