EU

Mađarska – jedna od najzaduženijih zemalja središnje Europe

27.05.2014. 12:40 / Izvor: eKapija.ba
Mađarska – jedna od najzaduženijih zemalja središnje Europe

​Mađarska je zemlja bogate i turbulentne povijesti, poznata po jezeru Balaton (najvećem jezeru u središnjoj Europi) i Rubikovoj kocki, posebna po jeziku koji pripada ugro-finskoj jezičnoj skupini.

Mađarska je zemlja bogate i turbulentne povijesti, poznata po jezeru Balaton (najvećem jezeru u središnjoj Europi) i Rubikovoj kocki, posebna po jeziku koji pripada ugro-finskoj jezičnoj skupini. Nažalost, to je i jedna od najzaduženijih zemalja središnje Europe.

Od 2010. godine premijer Mađarske je Viktor Orban, političar na kojeg dužnosnici Europske unije sve više gledaju s oprezom. Otkad je stupio na dužnost, Orban je povukao više poteza koji su riskirali položaj te zemlje u EU.

Naime, zemlja se 2008. godine našla na rubu bankrota, kad je vrijednost nacionalne valute forinte rapidno pala, a banke zapale u ozbiljne probleme s likvidnošću nakon masovnih izdavanja kredita u stranim valutama (ponajprije švicarskim francima). Orban je nakon dolaska na vlast uveo bankama porez na bankarsku aktivu, najviši u Europi, nacionalizirao privatne mirovinske fondove i povisio porez na financijske transakcije, na što EU nije blagonaklono gledala. No, njegov pokušaj mijenjanja Ustava doveo je do ozbiljnih napetosti s EU, a kako će se situacija razriješiti, teško je predvidjeti.

U međuvremenu, posljednji podaci govore da je Mađarska izašla iz recesije u prvom kvartalu s rastom gospodarstva od 0,7%, dok je inflacija stala na razini od 1,7%. Iako zemlja lakše diše, kreditni rejting joj je još uvijek 'smeće', a stručnjaci su skeptični oko njihovog oporavka.

danas.hr

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU