NAKON ŽESTOKOG PRITISKA JAVNOST

Pljušte ostavke u Mađarskoj: Nakon predsjednice isto je učinila i bivša ministrica pravde

11.02.2024. 09:57 / Izvor: Agencije
mađarska premijerka

Nakon što je predsjednica Mađarske u izvanrednom obraćanju podnijela ostavku, nedugo nakon nje isto je uradila i Judit Varga.

Nakon što je predsjednica Mađarske u izvanrednom obraćanju podnijela ostavku, nedugo nakon nje isto je uradila i Judit Varga, nekadašnja ministrica pravde i zastupnica u Parlamentu Mađarske.

S obzirom na to kako je Varga obnašala funkciju ministrice pravde u trenutku kada je Novak potpisala odluku o pomilovanju osobe koja je osuđena za sudioništvo u pedofiliji, mađarska političarka je poručila kako snosi dio odgovornosti za sve što se dogodilo.

"Predsjednica Republike Mađarske podnijela je ostavku. S obzirom na to kako se sustav promijenio, za pravovaljanost pojedinačne odluke predsjednika o pomilovanju potreban je supotpis ministra pravde. Nastavila sam više od 25 godina staru praksu da ministar pravde uzima u obzir odluku predsjednika o pomilovanju. Preuzimam političku odgovornost za potpisivanje odluke predsjednice", rekla je Varga.

Uzevši u obzir sve navedeno, Varga je poručila kako se u potpunosti povlači iz političkog života.

"Odričem se i zastupničkog mandata. Zahvalna sam svima s kojima sam imala prigodu raditi. Mađarska može i dalje računati na mene kada je riječ o zaštiti naših nacionalnih interesa i vrijednosti", zaključila je.

Podsjetimo, predsjednica Mađarske Katalin Novak u izvanrednom obraćanju naciji priopćila je kako podnosi ostavku na mjesto predsjednice.

Ovom činu prethodio je žestok pritisak javnosti i opozicije u Mađarskoj koji su tražili od predsjednice da podnese ostavku zbog toga što je iskoristila funkciju te pomilovala osobu koja je ranije osuđena zbog sudjelovanja u pedofiliji u domu za nezbrinutu djecu.

"Pogriješila sam… Danas je zadnji dan da vam se obraćam kao predsjednica", rekla je u govoru koji je prenosila državna televizija.

Najmanje hiljadu ljudi protestovalo je u petak u glavnom gradu zemlje tražeći njenu ostavku.

Mađarske opozicione stranke također su zahtijevale da napusti dužnost.

Novak je u aprilu 2023., uoči posjete pape Franje, odlučila pomilovati dvadesetak ljudi, među kojima je bio i zamjenik direktora dječjeg doma koji je pomago bivšem direktoru ustanove u sakrivanju njegovih zločina.

Novak je saveznica i bivša ministrica porodice konzervativnog premijera Viktora Orbana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti