Novi pokušaj Madrida da spriječi katalonski referendum

30.09.2014. 09:43 / Izvor: EurActiv.rs
Novi pokušaj Madrida da spriječi katalonski referendum

Španska vlada podnijela je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti referenduma u Kataloniji koji za Madrid predstavlja napad na suverenitet zemlje.

Španska vlada podnijela je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti referenduma u Kataloniji koji za Madrid predstavlja napad na suverenitet zemlje. To je najnoviji pokušaj Madrida da spriječi održavanje referenduma, od koga katalonske regionalne vlasti, međutim, ne namjeravaju da odustanu. Barselona je i zvanično zakazala za 9. novembar referendum na kome će se građani izjasniti da li Katalonija treba da bude samostalna država.

Španski premijer Mariano Rajoy saopštio je 29. septembra posle sjednice vlade da je Vlada zatražiila od Ustavnog suda da se izjasni o ustavnosti katalonskom referendumu.

Rajoy je ranije najavio takav potez, oštro kritikujući namjeru Katalonije da održi, po njegovim riječima, neustavan referendum o nezavisnosti, nazivajući ga "demagoškim" i antidemokratskim" napadom na "suverenitet španske države".

"Sa žaljenjem gledam na ovu inicijativu jer je protivna zakonu, jer izlazi van okvira demokratije, jer dijeli Katalonce i udaljava ih od Evrope i ostatka Španije", rekao je Rajoy na konferenciji za novinare.

"Niko, čovjek, vlast ili institucija, ne može da ospori princip jedinstvenog suvereniteta, nedjeljivosti na kojoj se zasniva naš zajednički život", rekao je on.

Španski Ustav ne dozvoljava referendum o suverenitetu na kome ne učestvuje svi Španci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU