Koridor 5c nema alternativu

24.04.2017. 08:29 / Izvor: Oslobođenje
Koridor 5c nema alternativu

Nama ne trebaju autoputevi koji će zarasti u korov i oni koji neće biti korišteni, trebaju nam autoputevi koji će obezbijediti siguran transport.

Svaka ekonomija predstavlja poseban ambijent, pa tako svaka investicija, prije donošenja investicione odluke, zahtijeva detaljne analize prilagođene sveukupnom stanju ekonomije. Nažalost, u BiH politika prvo daje svoju riječ, pa tek onda struka, kazao je Adnan Rovčanin, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, u razgovoru za Oslobođenje.

Profesor Rovčanin, koji je radio je reviziju predfisibility i fisibility studije koridora 5c, te izradu brojnih drugih studija izvodivosti za vrlo značajne projekte u BiH, osvrnuo se na gradnju autoputa, oko kojeg je u posljednje vrijeme bilo dosta govora, te je kazao kako je to ključan projekt, sa nizom problema.

INTERES

"Koridor 5c nema alternativu, u protivnom BiH može ostati slijepo crijevo Europe, što sigurno nije u interesu nikome od nas. Svakako, i projekt učiniti što prihvatljivijim. Infrastrukturne projekte, konkretno autoput u BiH ne bi trebalo posmatrati ni sa socijalnog aspekta, tj. povezivanje zaboravljenih naroda, jer bi u tom slučaju ekonomski centri BiH mogli postati zaboravljeni i to bi se vratilo kao bumerang ekonomiji i svima koji žive u BiH", kazao je Rovčanin.

Kada je u pitanju izgradnja brze ceste na relaciji Sarajevo - Beograd, Rovčanin smatra da je to odlična ideja, te da će se time povezati ekonomija regiona.

"Ovo je jedan neodvojivi ekonomski kompaktan region, ali sada je pitanje politizacije kroz koje dijelove i područje bi to trebalo da prođe. Zato smatram da je struka ta koja treba dati svoju riječ, pa tek onda politika", stav je Rovčanina.

Da problem bude kompleksniji, investicije u infrastrukturu su posebno kompleksne i teško se mogu tretirati i valorizovati primjenom klasičnih/tradicionalnih metoda evaluacije. To su projekti koji zahtijevaju velika ulaganja, a rok povrata je po pravilu dug. S druge strane, bez infrastrukturnih projekata nema ekonomskog rasta i sveukupnog društvenog razvoja.

ANALIZA

"Do sada nisam vidio nijednu ozbiljniju ekonomsku analizu kada je u pitanju izgradnja autoputeva kroz BiH. Izgradnju autoputeva u BiH ne treba tretirati kao politički i socijalni projekat, što se najčešće radi, jer to nisu ni politički ni socijalni projekti. To je, prije svega, jako važan društveni i ekonomski projekat. Nama ne trebaju autoputevi koji će zarasti u korov i oni koji neće biti korišteni, trebaju nam autoputevi koji će obezbijediti siguran transport putnika i robe kroz BiH. Ovo je prvi i osnovni ključni kriterij koji treba ispuniti", poručio je Rovčanin.

Također, postoje i nusefekti izgradnje autoputa u BiH, koji su, kako smatra Rovčanin, puno važniji nego koristi i štete. To su šanse koje se otvaraju za našu ekonomiju, pa i za ekonomiju regiona u cjelini.

"Pozitivne strane izgradnje autoputa kroz BiH bi trebalo predstavljati polugu koja će pokrenuti ekonomski rast BiH, te samu zaposlenost. To je jako velika investicija, gdje vjerujem da bi domaće kompanije sigurno trebalo da imaju svoju šansu. Da bi se poboljšale ekonomija i infrastruktura jedne zemlje, prije svega treba postaviti stvari na svoje mjesto, te krenuti od struke ka politici, obezbijediti transparentnost svih informacija i dostupnost istih ka javnosti, te što manje politikantstva u takvim važnim infrastrukturnim projektima od kojih zavisi razvoj BiH u cjelini. Uprkos situaciji kakva jeste, mišljenja sam da će se potrebna sredstva za izgradnju obezbijediti", poručio je Rovčanin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije