Spor za knjiženje vojne imovine na državu kreće iz početka

07.12.2017. 12:22 / Izvor: Glas Srpske
Spor za knjiženje vojne imovine na državu kreće iz početka

Sud je 18. oktobra poništio rješenje filijale RUGIP-a. Razlog za tu presuda je što nije saslušan stav Pravobranilaštva BiH.

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) ponovo postupa u predmetu knjiženja nepokretne vojne imovine na lokalitetu Veliki Žep u Han Pijesku nakon što je Okružni sud u Istočnom Sarajevu naložio otklanjanje procesnih nedostataka.

Područna jedinica RUGIP-a u Han Pijesku je 20. februara donijela rješenje prema kojem nema uslova za sprogođenje odluke Suda BiH o upisu te imovine na BiH. Na to rješenje Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu žalilo se Pravobranilaštvo BiH. Sud je 18. oktobra poništio rješenje filijale RUGIP-a. Razlog za tu presuda je što nije saslušan stav Pravobranilaštva BiH.

Vršilac dužnosti direktora RUGIP-a Bosiljka Predragović kaže da su poništili rješenje njihove područne jedinice u Han Pijesku, koja će sprovesti ponovni postupak u skladu sa uputstvima presude.

"Okružni sud u Istočnom Sarajevu je utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi da u ovoj upravnoj stvari bude donesena odluka u skraćenom postupku i da u ponovnom postupku nadležni organ sprovede poseban ispitni postupak i sasluša strane", kaže Preradovićeva.

Pravobranilac BiH Mlađen Mandić kaže da je Okružni sud u Istočnom Sarajevu poništio kao nezakonitu odluku RUGIP-a o odbijanju knjiženja sporne imovine i naložio ponavljanje tog postupka.

"To znači da nema knjiženja imovine u Velikom Žepu. Postupak treba ponoviti na nivou RUGIP-a uz otklanjanje nezakonitosti, pa sada sve ide iz početka. U ponovnom postupku treba da bude saslušano Ministarstvo odbrane BiH", kaže Mandić.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH donijelo je krajem 2015. odluku da RUGIP-u bude naloženo da na BiH uknjiži pravo vlasništva nad vojnim objektom na lokaciji Veliki Žep u Han Pijesku. Ustavni sud BiH je potom odbio kao neosnovanu apelaciju Srpske podnesenu protiv te presude Suda BiH koja podrazumijeva da budu izbrisana sva prava RS na  objekt u zemljišne površine 11.474 m2. 

Podsjetimo, knjiženje vojne imovine na državu je jedan od uvjeta za aktiviranje MAP-a, odnosno pristup NATO-u. 

 

Akta/Glas Srpske

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije