U Foči infrastrukturni projekti vrijedni 6,5 miliona KM

19.02.2018. 14:43 / Izvor: Akta.ba
U Foči infrastrukturni projekti vrijedni 6,5 miliona KM

Na području opštine Foča najavljeni su infrastrukturni projekti vrijedni 6,5 miliona KM, te će tom prilikom biti investirano u izgradnju ili rekonstrukciju nekoliko objekata.

Na području opštine Foča najavljeni su infrastrukturni projekti vrijedni 6,5 miliona KM, te će tom prilikom biti investirano u izgradnju ili rekonstrukciju nekoliko objekata.

"U 2018. godini u Foči će početi, ili će biti završeni, veoma značajni infrastrukturni projekti, dakle završit će se projekat rekonstrukcije i energetske efikasnosti Bolnice (do sada je zamijenjen sistem centralnog grijanja, fasada, krov, svi prozori i vrata na svim paviljonima i centralnom bloku)", za Akta.ba kazao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Također, u planu je i završavanje radova na izgradnji željeznog mosta na Drini u naselju Donje Polje, a za povratnike i raseljena lica, po projektu iz 2017-2018. godina, bit će izgrađeno 45 kuća (25 za Bošnjake, 20 za Srbe).

"Počet će izgradnja Dječijeg obdaništa kapaciteta 200 mjesta, a počet će i završit će se izgradnja dvije stambene zgrade sa 20, odnosno 12 stanova. Stanove u tim zgradama dobit će lica koja se nalaze u kolektivnom centru u Miljevini (koji se time raspušta), kao i porodice teškog socijalnog stanja", dodao je dalje načelnik Mašić.

Rekonstruisat će i Sportsku dvoranu "Partizan", u kojoj će adekvatan prostor dobiti stonoteniseri, borilački sportovi i KUD, a novoizgrađeni put desnom obalom rijeke Tare pripremit će za početak rafting sezone.

"U pripremi je i realizacija velikog projekta II faze rekonstrukcije vodovoda koja podrazumjeva zamjenu sekundarne mreže, izgradnju kolektora za oborinske i fekalne vode, te izgradnju vodovoda u MZ Miljevina  i MZ Dragočava", dodao je Mašić.

Pored toga, radit će i na rekonstrukciji i asfaltiranju lokalnih puteva, elektrifikacija sela i druge infrastrukturne investicije, a cilj im je da na realizaciji ovih poslova angažuju lokalna preduzeća i domaću radnu snagu.

"Tender će opet odlučiti izvođača, ali mi ćemo nastojati da uposlimo što više naših radnika. Moram istaći da je veliki značaj ovih navdenih investicija, jer se njima rješavaju veoma krupni problemi", poručio je Mašić, te dodao da neke investicije koje su u toku završit će se do kraja godine, "neke će početi i završit će se tokom sezone, a procedura je ista - javni tender i izbor najpovoljnijeg izvođača."

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije