U okviru CEB II projekta grade se nove tri zgrade

18.11.2015. 07:52 / Izvor: Akta.ba
U okviru CEB II projekta grade se nove tri zgrade

Sa ciljem rješavanja stambenih problema raseljenih lica iz kolektivnih centara i alternativnog smještaja u okviru CEB II projekta kojeg provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH planirana je izgradnja tri stambene jedinice (Dom III, IV i V) na području općine Goražde.

Sa ciljem rješavanja stambenih problema raseljenih lica iz kolektivnih centara i alternativnog smještaja u okviru CEB II projekta (Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja) kojeg provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH planirana je izgradnja tri stambene jedinice (Dom III, IV i V) na području općine Goražde namijenjenih za socijalno stanovanje. Gradnjom pomenutih stambenih jedinica biće ugašena tri kolektivna centra  Balkan 1, Belvedere i Barake.

Obzirom da UNHCR (Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice) u saradnji sa CRS-om u BiH pružaju podršku implementaciji CEB II projekta danas su predstavnici pomenutih organizacija posjetili Općinu Goražde, gdje su se u Maloj sali Općine sastali sa načelnikom Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima.

Cilj današnje posjete Općini Goražde je susret sa predstavnicima Općine zaduženim za implementaciju CEB II projekta i posjeta lokacijama predviđenim za izgradnju stambenih objekata. Prilikom posjete lokacijama u ulici Salih bega Kuljuha izvršena je analiza pogodnosti lokacija za namjenu socijalnog stanovanja.

Govoreći o CEB II projekta i današnjem sastanku načelnik Muhamed Ramović je istakao, ''Nažalost, prošlo je dvadeset godina od rata, a mi još uvijek imamo velike probleme kada su u pitanju stambene jedinice i smještaj naših raseljenih osoba. Imamo četiri kolektivna centra, uspjeli smo tri ugasiti, ali još uvijek imamo problema sa adaptacijom stambenih jedninica. Želimo posebno da te aktivnosti u 2016. godini provedemo na najbolji način, te da mnoge probleme riješimo. Danas smo imali predstavnike UNHCR-a i CRS-a sa kojima smo razgovarali o projektu „Zatvaranje kolektivnih centara“ i mi ćemo u 2016. godini učiniti sve da konačno zatvorimo sve kolektivne centre, a prije svega Balkan I, Belvadere i Barake u ulici Salih-bega Kuljuha."

Trenutno su u funkciji Dom I i Dom II i sljedeći u nizu zgrada bile bi Dom III, IV i V. Na taj način bi riješili stambeno pitanje 88 porodica. Ukupan iznos kredita je 104 miliona eura i odobren je za 16 općina u BiH. Općina će biti samo servis i uraditi sve što im bude trebalo, platit će rentu, priključak struje i sve ostalo što se tiče same infrastrukture.

Ovo naselje treba da bude još urbanije, a završetak svih radova planiramo u 2016. godini, a znate da ovih dana radimo na toj lokaciji i projekat ukoričenja Podhranjenske rijeke tako da će biti jedan poseban ambijent u ovom dijelu grada. Ono što je naglašeno jeste da je ovih dana planirana i izgradnju nove zgrade u Rasadniku za 20 posebno ugroženih porodica kada je u pitanju zbirnjavanje socijalno nezbrinutih osoba.  Načelnik je naglasio i pozvao građane koji još uvijek imaju problem sa obnovom i rekonstrukcijom stambenih jedinica, a ispunavaju uslove, da apliciraju kod Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica na Javni poziv za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica u cilju povratka na područje općina Federacije Bosne i Hercegovine, jer je Javni poziv otvoren do 31. decembra 2015. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije