Vrtić "Sunce" u Goraždu proširuje smještajne kapacitete

09.01.2019. 08:41 / Izvor: Fena
Vrtić 'Sunce' u Goraždu proširuje smještajne kapacitete

Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje "Sunce" Goražde nastoji obezbijediti dodatne kapacitete za smještaj djece u vrtić.

Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje "Sunce" Goražde nastoji obezbijediti dodatne kapacitete za smještaj djece u vrtić, što je dugogodišnji problem u Goraždu koji za rezultat ima duge liste čekanja.

Gradsko vijeće Goražde krajem prošle godine usvojilo je i Odluku o pripajanju vrtića "SOS kinderdorf" ovoj ustanovi.  

U međuvremenu, u saradnji sa gradskom upravom menadžmet vrtića odlučio je u svrhu dodatnih kapaciteta iskoristiti i dio objekta parka "Plavi cvijet" koji djeluje pod okriljem vrtića "Sunce".

Direktorica Elma Bučo potvrdila je Feni da je u tom objektu sa radom već počela mješovita grupa djece koja, kako kaže, imaju uslove identične u matičnoj zgradi vrtića.

"Naši roditelji znaju da već dugi niz godina imamo probleme sa smještajnim kapacitetima i zahvaljujući razumijevanju gradske uprave mi smo uspjeli ovaj problem riješiti adaptacijom i stavljanjem u funkciju prostora u zgradi parka Plavi cvijet koji smo opremili adekvatnim namještaje i potrebnim didaktičkim materijalom i opremom koja je potrebna za ovaj uzrast. Zaista možemo biti zadovoljni da smo udovoljili određenom broju zahtjeva čime je smanjena lista čekanja", kazala je Bučo.

Pojašnjava da u Plavom cvijetu trenutno borave djeca uzrasta od tri do pet godina.

"Oni će raditi u skladu s našim godišnjim planom i programom koji smo planirali za ovu školsku godinu. Sa njima rade dva iskusna odgajatelja koji su profesori za predškolski odgoj koji već duže vrijeme rade u našoj ustanovi, tako da su uslovi isti kao u našem matičnom objektu. Ovdje smo također obezbijedili i kuhinju kako se ne bi transportovala hrana već da se spremaju svježi obroci u skladu sa standardima ishrane djece predškolskog uzrasta", pojasnila je.

Bučo je potvrdila da je od 1. januara ove godine cijena boravka djece u vrtiću povećana sa 130 na 170 KM.

"Već šest godina nismo mijenjali cijenu iako je ona već odavno trebala biti povećana, odnosno usklađena sa tržištem. Sada smo na preporuku gradskog vijeća uradili diferencijalnu listu i odredili koji će roditelji imati popuste. Mislim da će to biti pozitivno posebno za roditelje slabijeg imovinskog stanja", kazala je direktorica vrtića "Sunce".

Gradonačečnik Goražda Muhamed Ramović ističe zadovoljstvo činjenicom da će problem smještajnih kapaciteta u vrtiću, konačno biti riješen.

"U adaptiranom prostoru zgrade parka 'Plavi cvijet' prihvatili smo novu grupu u koju u narednim danima stižu novi mališani čime se smanjuje broj djece na čekanju što nas naravno raduje. Za nekoliko dana i zvanično SOS vrtić prelazi u nadležnost gradske uprave kako smo to i dogovorili na Gradskom vijeću, čime će mnogi problemi iz ove oblasti biti riješeni", ističe Ramović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije