Za sanaciju deponija planirano 57.000 KM

25.01.2018. 10:26 / Izvor: Akta.ba
Za sanaciju deponija planirano 57.000 KM

Radit će se sanacija velike deponije u Šamcu do saniranja i uklanjanja malih divljih deponija po mjesnim zajednicama. O

U postupku jačanja kapaciteta preduzeća "Slobodna zona“ Šamac za obavljanje komunalne djelatnosti, prošle godine je kandidovan projekat prema Fondu zaštite životne sredine Republike Srpske.

Projekat je dobio punu podršku Fonda i preduzeće "Slobodna zona“ je sa njima potpisala ugovor o realizaciji 16. januara 2018. godine.

Radi se o projektu za nabavku dva vozila, buldožera i jednog vozila sa četkama za čišćenje ulica.

Vrijednost projekta je 57.000 KM i biće realizovan u obliku sufinansiranja od strane Fonda 40.000 KM i od strane preduzeća „Slobodna zona“ kroz ulaganje 17.000 KM.

Izvršni direktor za tehnička pitanja u "Slobodnoj zoni“ Šamac Petar Petrović kaže da u naredna tri mjeseca očekuju kroz postupak javne nabavke tih osnovnih sredstava, ali takođe očekuju podršku građana prije svega kroz ponašanje prema komunalnom otpadu i kroz redovno plaćanje svojih komunalnih obaveza.

"Implementacija projekta je u toku godine dana, od sanacije velike deponije u Šamcu do saniranja i uklanjanja malih divljih deponija po mjesnim zajednicama. Onda će taj oblik deponovanja komunalog otpada biti pod potpunom kontrolom ovog preduzeća", kaže Petrović.

Petrović je rekao da su se po realizaciji projekta obavezali da obiđu sve mjesne zajednice i razgovaraju sa građanima o projektu, te ih upoznaju sa globalnim interesom, zaštitom životne sredine koja će na kraju biti jedan ugodan prostor za življenje na ovom području.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije