G7: Kako izvesti svjetsku ekonomiju iz krize?​

13.02.2021. 09:48 / Izvor: SRNA
G7: Kako izvesti svjetsku ekonomiju iz krize?​

Ministri finansija i šefovi centralnih banaka G7 industrijalizovanih zemalja danas su razgovarali o tome kako izvesti svjetsku ekonomiju iz krize.

Ministri finansija i šefovi centralnih banaka G7 industrijalizovanih zemalja danas su razgovarali o tome kako izvesti svjetsku ekonomiju iz krize povodom virusa korona, saopštilo je britansko Ministarstvo finansija.

Britanija je ovogodišnji domaćin sastanaka G7 i pozvala je zemlje da se dogovore o zajedničkom pristupu oporezivanju internet divova do sredine 2021. godine, što je rok koji je dogovorila šira grupa od 20 država /G20/.

"Ministri i guverneri centralnih banaka razmijenili su mišljenja o tome kako najbolje oblikovati faze globalnog oporavka od pandemije, uključujući podršku radnicima i preduzećima u suočavanju sa pandemijom, istovremeno osiguravajući održivost", navodi se u saopštenju.

Italijanski ministar ekonomije Roberto Gvaltijeri rekao je da se G7 obavezao na nastavak koordinisane akcije podrške ekonomiji. "Povlačenje političke podrške je preuranjeno“, napisao je on na "Twittteru".

Britanija je saopštila da su se zvaničnici složili da je postizanje napretka u pronalaženju "međunarodnog rješenja za poreske izazove digitalne ekonomije" ključni prioritet.

Zemlje pokušavaju da ožive pokušaje globalnog pristupa oporezivanju velikih digitalnih kompanija, od kojih su mnoge američke, poput "Amazona" i "Google-a."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital