Hotel Zenit dobio negativno mišljenje revizora

28.09.2020. 14:54 / Izvor: Akta.ba
Hotel Zenit dobio negativno mišljenje revizora

Ured za reviziju institucija FBiH obavio je revizorski izvještaj o finansijskoj reviziji Hotelsko turističkog društva „Zeni-bro“ d.o.o Neum

Ured za reviziju institucija FBiH obavio je revizorski izvještaj o finansijskoj reviziji Hotelsko turističkog društva "Zeni-bro" d.o.o Neum. Dobili su negativno mišljenje, jer se finansijski izvještaji ne prikazuju istinito i fer, u svim materijalnim aspektima.

Kao osnova za negativno mišljenje u izvještaju je navedeno da se ne mogu potvrditi dugoročne obaveze prema zaposlenima, iskazane u iznosu od 1.830.325 KM, jer nije prezentirana valjana dokumentacija na osnovu koje su evidentirane.

Posljedica toga je da su precijenjene obaveze prema radnicima (1.830.325 KM), vrijednost hotela na poziciji građevinskih objekata (1.030.190 KM) i troškovi ranijeg perioda (800.135 KM), što nije u skladu sa zahtjevima Odjeljka 3 Međunarodnih standarda finansijskog izvještavanja za male i srednje subjekte - Prezentacija finansijskih izvještaja, prema kojem finansijski izvještaji trebaju realno prikazivati efekte transakcija, na osnovu definicija i kriterija priznavanja imovine, obaveza, prihoda i rashoda.

Za plaće uposlenika nije dobijena valjana dokumentaciju kojom bi se potvrdila osnovanost iskazanih obaveza jer nisu prezentirane ovjerene Specifikacije za isplatu plaća, kao ni pojedinačne obaveze prema zaposlenima po osnovu plaća i pripadajućih poreza i doprinosa. Također, ne može se potvrditi ni način evidentiranja iskazanih obaveza na pozicijama dugoročnih obaveza.

Osim toga Društvo nije izvršilo test na mjerenje nadoknadive vrijednosti investicija, iskazanih u iznosu od 1.507.798 KM (započetih prije 20 godina). Posljedica toga je da se iskazana knjigovodstvena vrijednost investicija može značajno razlikovati od one koja bi se utvrdila prema zahtjevima navedenog standarda.

"Investicije u toku" iskazane su u iznosu od 1.507.798 KM i odnose se na ulaganja u izgradnju pet teniskih terena po osnovu Ugovora o građenju sklopljenog 25. 2.1998. godine sa preduzećem „Obnova - Inženjering" d.j.l. Mostar ukupne vrijednosti od 1.650.000 KM. Ugovorom je definisan rok izvršenja radova od 90 dana od dana uvođenja u posao. Iskazani iznos odnosi se na ispostavljene situacije za izvršene radove koje su plaćene, ali dobavljač nikad nije završio ugovorene radove. Društvo je tužilo dobavljača i postignuta je sudska nagodba da se izvrše radovi zaključno sa 31. 12. 2014. godine. Međutim, oni nisu završeni, a prema izjavi odgovornih lica, dobavljač je u stečaju.

Budući da je ova investicija započeta još 1998. godine i da nije okončana, ne mogu se potvrditi iskazana ulaganja u izgradnju teniskih terena

U izvještaju se navodi i da se evidentiranje nabavke i utroška zaliha hrane ne vrši se u skladu sa zahtjevima Odjeljka 13 MSFI-ja za MSS - Zalihe, zbog čega se ne može potvrditi iskazana vrijednost troškova hrane u iznosu od 431.121 KM.

Revizori navode da Društvo nabavku hrane zadužuje u materijalnom knjigovodstvu količinski. Međutim, količinsko razduženje vrši se samo na osnovu utvrđenog stanja namirnica po popisu. Ovakav način evidentiranja nabavke zaliha hrane i njihovog trošenja ne omogućava odgovarajuću kontrolu nad nabavkom i utroškom zaliha prehrambenih namirnica, jer ne postoji ni softversko rješenje kojim bi materijalno i finansijsko knjigovodstvo bili međusobno automatski povezani.

"Također, nije prihvaćen komentar u vezi s izmjenom visine i strukture kapitala u sudskom registru, budući da nam nije prezentirana dokumentacija kojom bi se potvrdilo da se Društvo obratilo sudu za upis izmijenjene strukture kapitala, niti odgovor nadležnog suda o nemogućnosti promjene strukture kapitala", navedeno je u izvještaju.

E.O.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital