Kapital / IZVJEŠTAJI

Spar zainteresiran za trgovine Konzuma i Mercatora

08.08.2014. 11:23 / Izvor: tportal.hr

U srijedu je objavljena lista objekata Konzuma, Mercatora i Getroa koji moraju biti prodani ili iznajmljeni u roku od 30 dana. U protivnom će njihovo poslovanje biti ugašeno.

Kako se navodi u oglasu, ponuditelj ne smije biti osoba povezana s Agrokorom ili Mercatorom ili članovima njihovih uprava i mora raspolagati financijskim sredstvima na osnovi kojih se opravdano može pretpostaviti da će moći poslovati na tržištu. Sve su to uvjeti koje je pred Agrokor zbog preuzimanja slovenskog trgovačkog lanca Mercator postavila Agencija za tržišno natjecanje (AZTN).

Interes za preuzimanje Agrokorovih trgovina pokazao je Spar, koji je nedavno povećao svoj udio na tržištu maloprodaje preuzimanjem 20 Dioninih trgovina na području Zagreba.

"Spar je u ekspanziji i naravno da smo zainteresirani. Kada završe godišnji odmori, Uprava će se okupiti i vidjeti koja od ponuđenih lokacija im najviše odgovara", potvrdili su za tportal iz Spara. Spar je, podsjetimo, posljednjih godina nakon ulaganja u velike formate trgovina prešao i na širenje na dućane u kvartu.

No Ivica Todorić, vlasnik Agrokora vjerojatno bi se lakše mogao dogovoriti s nekim od domaćih trgovačkih lanaca, a strani mu, poput Spara, predstavljaju puno opasnijeg konkurenta s jakim zaleđima na matičnim tržištima.

Kontaktirali smo stoga i Tomislava Mamića, vlasnika trgovačkog lanca Tommy, koji je od Željka Keruma preuzeo većinu trgovina u Dalmaciji, međutim do izjave nismo došli. Upravo se Tommy najviše spominje kao mogući preuzimatelj Agrokorovih objekata.

Nismo dobili ni odgovor iz Plodina, jednog od pet vodećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, kojemu bi možda dobro došao neki od objekata iz spektra koji nudi Todorić. Na listi 95 trgovina ima i dosta prodavaonica velikih prodajnih površina budući da Plodine preferiraju isključivo maloprodajni format supermarketa i hipermarketa.

Agrokor na području Grada Zagreba prodaje i/ili daje u zakup 25 prodajnih mjesta, a 19 na području Zagrebačke županije. U još 13 županija ukupno će biti dezinvestirano 51 prodajno mjesto. Detaljan popis objekata možete pregledati u nastavku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital