Kolumna

Tko je kriv za eksponencijalan rast epidemije COVID 19

04.12.2020. 10:31 / Piše: Tomislav Grizelj za Akta.ba

Epidemiolozi, infektolozi, pulmolozi, anesteziolozi, otolaringolozi  i svi državni krizni štabovi/stožeri, zdravstveni, sanitarno - higijenski organi uključujući i inspekcijske organe, zavodi i institucije zdravstva, obrazovne ustanove epidemiološke službe krivi su za širenje epidemije u BiH pa i šire.

Mogu se ljutiti koliko god hoće, ali se pokazalo veliko strukovno neznanje, neodgovornost, neprincipijelnost, neorganiziranost, a velika organiziranost kad je u pitanju kriminal i neodgovornost  državnog i zdravstvenog osoblja koje je izuzetno uredno i previsoko plaćeno.

Upute i preporuke koje u epizodi već  9 mjeseci ne daju rezultate već eksponencijalan rast oboljelih i umrlih.

Nijedna institucija  zdravstvena, sanitarno-higijenska, obrazovna, kao ni državnih organa nije organizirala edukaciju o sanitarno-higijensko-tehničkom postupanju dezinfekcije zraka, kontaktnih površina, sanitarnih prevoznih sredstava oboljelih od korone, bolničkih prostora i stacionara.     

- Dezinfekcija prljavih ruku i bilo koje površine nemaju smisla ako nije prethodno korektno oprana;

- Korištenje neadekvatnih, nekorisnih i nekorektno dezinfekcionih sredstava koja su samo davala lažnu sliku, prskanje tramvaja, autobusa, trolejbusa, kola hitne pomoći, taxi  i ostalih prevoznih sredstava kao i prskanje ulica u Starom Gradu Sarajevo je bilo samo pranje novca, nekim slučajem dezinfekcija;

- Dezinfekcione barijere za obuću i rukavice, tko je ukinuo i rekao da ne trebaju, a toliko novca smo dali da ih nabavimo i nepotrebno koristimo; 

- Maske, jednokratne, pamučne viziri itd., ko je propisao finoću filtracije radi efikasnosti i bilo koji uvjet kvaliteta;

- Preporuka za ventiliranje prostora boravka otvaranjem prozora je nonsens jer aero zagađeni zrak samo još više pogoršava zdravstvenu sliku ambijenta;

- Nitko od naučno-znanstvenog državnog osoblja, odgovornih eksperata, institucija nije u pismenom obliku izdao preporuke za samoizolaciju;

- Razmak između osoba da bude 1,5 do 2,0 m ispred i iza, a što je sa strane i u mimoilaženju ? 

- Kupovane su maske, rukavice, skafanderi, dezinfekciona sredstva, respiratori itd. da se nije pitala struka ni tehničke službe pri zdravstvenim ustanovama, potrošeni su milioni, a nitko se ne trudi da se prikaže učinak!

Primane i prihvaćane su i donacije bez validne dokumentacije i koja nije pravovremeno stavljena ni danas poslije više mjeseci u funkciju.

Sve navedeno potvrđuje konstataciju da nisu krivi samo oboljeli, već im je ambijent nametnut od "struke" direktno ugrozio zdravlje.

Na žalost, moram konstatirati da ni jedan prostor u zdravstvenom sustavu, kad je u pitanju ventilacija, nije bio zaštićen nikakvim filterima tipa HEPA  ili slično, a bile su date načelne suglasnosti  "struke" da su konkretno prostori Studenskog centra Bjelava spremne da budu izolatorij!

Pitanje:  

Da li je u novoformiranom Centur za COVID 19 pri Općoj bolnici Prim. Dr. A. Nakaš instaliran sustav za filtriranje zraka kojim se snabdijeva Centar i koji se iz Centra izbacuje u ambijent – atmosferu?  

Da li je organiziran seminar za zdravstveno i pomoćno osoblje o COVID 19 i prezentiran problem i kako ga rješavati ?

Tko će i na osnovu čega odlučiti koju vakcinu za COVID 19 treba kupiti i tko će dati suglasnost od "struke" ili će nabavka povjeriti nekoj novoj "Srebrenoj malini"?  

S obzirom da je svaka epidemija problem više zdravstvenih i tehničkih disciplina nisam čuo da je negdje formiran konzilij  koji je okupio "eksperte" i dao konkretne preporuke za rješavanje krize.  

       I za ovaj put, posljednje pitanje:  Gdje se odlažu maske, skafanderi, rukavice, kaljače medicinskog osoblja iz COVID 19 odjeljenja kao i posteljina, pomoćni zdravstveni materija i poslije trijaže i oo otpuštanja bolesnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kolumna