Ajdin Šahinpašić: Naučio sam da živim od onog što radim

18.06.2014. 12:08 / Izvor: eKapija.ba
Ajdin Šahinpašić: Naučio sam da živim od onog što radim

Na čelu najveće izdavačke kuće u BiH Šahinpašić danas se nalazi 34-godišnji Ajdin Šahinpašić. Svoju karijeru u kompaniji Šahinpašić počeo je prije deset godina. Sve se desilo sasvim slučajno.

Na čelu najveće izdavačke kuće u BiH "Šahinpašić" danas se nalazi 34-godišnji Ajdin Šahinpašić. Svoju karijeru u kompaniji Šahinpašić je počeo prije deset godina. Sve se desilo sasvim slučajno. Pred kraj školovanja na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu dobija stipendiju i odlazi na školovanje na BI Univerzitet u Oslo (Norveška) na Odsjeku za međunarodni menadžment. Nakon završenog postdiplomskog studija u Norveškoj vraća se u BiH. Na prijedlog Nine, kćerke Tajiba Šahinpašića, vlasnika izdavačke kuće počinje raditi na jednom od sajmova. Upoznaje Tajiba koji otkriva njegove menadžerske sposobnosti i predlaže mu da radi kod njega. Iako je tada imao potpisan predugovor sa tadašnjom HVB bankom Ajdin se odlučuje za izdavaštvo. Nakon nekoliko godina rada Tajib se povlači. Firmu 2012. godine prepušta Ajdinu koji je već opravdao njegovo povjerenje.

TAJIBOVA ŠKOLA

Priča nam kako je vrijeme provedeno za njim bilo dragocjeno. Mnogo je naučio. Njihov odnos bio je poput oca i sina, iako to nisu bili, čak su i neki dalji rod.

"Ovo je posao koji morate puno raditi. S obzirom na uloženo nikad ne dobijete onoliko koliko ste uložili, iako dobijete  neke druge stvari. Ovo je jedna vrsta umjetnosti, a mi smo medijatori između umjetnika i krajnjih korisnika", kaže Šahinpašić.

Priča nam kako je jedna od najvećih prekretnica u životu bio odlazak u Norvešku. Iz porodičnog života, okrenuo se samačkom. Sve je morao raditi sam od kuhanja, čišćenja pa do planiranja kućnog budžeta.

"To  je bila prekretnica kroz koju sam naučio kako da živim od onoga što radim", kaže Šahinpašić, ističući kako je o nekim poslovnim prekretnicama još uvijek ne može govoriti jer je u ovom poslu deset godina, a na čelu kompanije dvije godine.

Neprocjenljivim smatra sve što je naučio od Tajiba, posebno kako se ophoditi prema radnicima i poslovnim partnerima.

"To su moji temelji i to je nešto na čemu ću mu biti zahvalan do kraja života."

Poštenje je nešto što određuje njegovu ličnost, tako je kaže odgojen i tako je sa Tajibom živio i radio deset godina.

"Vjerujem da čovjek koji radi dobro, da mu se dobro i vraća, da onaj ko radi loše ne može očekivati dobro", ističe Šahinpašić.

LOV I FUDBAL

Zbog specifičnosti izdavaštva, organizovanja sajmova u državi i inostranstvu nema puno slobodnog vremena.Kada uhvati slobodan sat ili dan uglavnom  se posveti porodici i prijateljima. Priča nam kako vikendom u vrijeme lovne sezone obavezno ide u lov. Pored lova, otkriva nam kako je njegova druga velika strast fudbal kojim se jedno vrijeme bavio i profesionalno. Međutim, kada je došlo vrijeme da bira između obrazovanja i fudbala, izabrao je obrazovanje, iako jednom sedmično odvoji vrijeme za fudbal sa prijateljima.

Kaže voli i košarku, ali i hortikulturu. Ljeti obavezno odvoji sedam dana za odmor sa porodicom. Pošto puno putuje poslovno, nema posebnih želja za nekom turističkom destinacijom. Andaluzija je jedino mjesto koje bi želio obići, dok su London i Minhen dva grada u kojima bi nakon Sarajeva mogao da živi bez posebne adaptacije.

Nažalost Šahinpašić, kao i mnoge druge bh. generacije koje je rat u BiH prekinuo u snovima, morao je ranije da sazrijeva. Nije bilo vremena za mladalačke iluzije. Razmišljao je da li će imati vode, hrane, drva, kako ostati živ, zdrav i normalan.

Osim supruge, koja je inače stomatolog po profesiji, osloniti se može na nekoliko prijatelja sa fakulteta. "To su: Emir Šabanović, Melika Husić i Peđa Sarajlić. Oni su tu u bilo koje doba dana ili noći", kaže Ajdin, dodajući kako ima još par prijatelja koji su tu kad treba.

Iz svog privatnog života otkriva nam da je otac dvoje djece. Kćerka ima šest godina, a sin četiri. Radnim danima on je taj koji brine o njima. Odveze djecu do vrtića i nazad, dok je vikendom za taj dio posla zadužena supruga.

Dok se vozi u automobilu sluša Amiru Medunjanin, Damira Imamovića, Halida Bešlića, Stonse i sve što je kvalitetno.

Iz biografije

Ajdin Šahinpašić rođen je u Sarajevu 1980. godine. Završio je Osnovnu školu Fatima Gunić u Sarajevu, zatim Drugu gimnaziju, Ekonomski fakultet u Sarajevu. Usavršavanje je nastavio u Norveškoj na postdiplomskom studiju BI Univerziteta u Norveškoj. Prije dolaska u kompaniju Šahinpašić pet mjeseci je radio u Svjetlost-komercu.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti