Najave/ KONFERENCIJE I KONGRESI

Konferencija "Meet, See, Do" od 23. do 25. aprila u Sarajevu

Cilj ove konferencije jeste da se radnici u muzejskim institucijama i profesionalci u oblasti kulturnog nasljeđa sretnu, upoznaju, vide uspješne primjere iz regije i svijeta i prezentiraju svoje projekte.

19.04.2013. 09:52 / Izvor: eKapija.ba

 

U organizaciji Fondacije kulturno nasljeđe bez granica (CHwB) i Balkanske mreže muzeja od 23. do 25. aprila u Sarajevu će se održati konferencija pod nazivom 'Meet, See, Do' (Dođi, vidi, uradi). Cilj ove konferencije jeste da se radnici u muzejskim institucija ma i profesionalci u oblasti kulturnog nasljeđa sretnu, upoznaju, vide uspješne primjere iz regije i svijeta i prezentiraju svoje projekte. Eminentni međunarodni eksperti će se fokusirati na 3 teme: pristupnost muzeju za lica za invaliditetom, kulturni turizam i interpretacija kulturnog naslijeđa. Balkanska mreža muzeja ulaže u značajne napore i sredstva u razvoj muzeja još od 2006. godine, putem organizacije treninga i zajedničkih projekata. 

Nakon Meet, See, Do međunarodne konferencije za muzejske radnike, muzeji će u saradnji sa NVO-ima koje se bave promocijom prava osoba sa invaliditetom, umjetnicima i umjetnicama i drugim orgnaizacijama i pojedincima, moći aplicirati CHwB-u za finansiranje svojih projekata (rok za prijavu je 13. maj 2013. godine).

Balkansku mrežu muzeja finansira Švedska vlada kroz razvojni program i Stavros Niarchos Fondacija. Više informacija na web stranici: www.bmuseums.net

"Zbog teške situacije sa kojom se svakodnevno suočavaju muzeji u BiH, mislimo da je jako važno što se ova konferencija održava u Sarajevu, kao poruka da će kultura, umjetnosti i muzeji ponovo oživjeti. Da bi se to desilo potrebno je mnogo rada i mnogo dobrih ideja i projekata, kakvih će svakako biti na ‘Meet, See, Do’ konferenciji",navode organizatori. 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave