Uvođenje koncepta nula otpada u lokalnim zajednicama – trening program za javna komunalna preduzeća

21.02.2022. 10:48 / Izvor: Akta.ba
trening program

Trening program, koji okuplja 9 predavača iz BiH i Srbije, za cilj ima pružiti podršku svim akterima u oblasti upravljanja otpadom i zaštite okoliša.

Na području Evrope gotovo 400 opština i pripadajućih zajednica obavezalo se da će usvojiti koncept nula otpada, implementirajući strategije sprečavanja nastajanja otpada usmjerene na zajednicu koje redizajniraju ljudski odnos s prirodom i resursima.

Prateći smjer razvoja evropskih zemalja, Srbija i Bosna i Hercegovina na putu su usvajanja praksi održivih razvojnih sistema i poslovno – ekonomskih modela. Kako ključ implementacije koncepta nula otpada počiva u razvojnoj orijentaciji lokalnih zajednica, projekat Opštine sa nula otpada daje podršku lokalnim samoupravama u procesu tranzicije na cirkularnost privrede i javnog sistema, promovirajući uvođenje koncepta nula otpada.

U tu svrhu, a u okviru implementacije projektnih aktivnosti, 24. i 25. februara 2022. godine održat će se trening program PROVEDBA INICIJATIVA ZA UVOĐENJE KONCEPTA NULA OTPADA U LOKALNIM ZAJEDNICAMA, sa početkom u 9:00h.

Trening program, koji okuplja 9 predavača iz BiH i Srbije, za cilj ima pružiti podršku  svim akterima u oblasti upravljanja otpadom i zaštite okoliša u njihovim kontinuiranim naporima da unaprijede sistem upravljanja otpadom primjenom strategija i praksi za postizanje nula otpada te adekvatnim praćenjem i izvještavanjem o uspješnosti njihove implementacije. Na edukaciji se očekuje učešće predstavnika javnih komunalnih preduzeća, jedinica lokalne samouprave, operatera sistema, sakupljača otpada, socijalnih preduzeća, nevladinih organizacija, zelenih poduzetnika, akademskog sektora te ostalih relevantnih institucija.

Prvi dan treninga je predviđen za upoznavanje učesnika sa strategijama za postizanje nula otpada na lokalnom nivou kroz primjere najboljih dostupnih praksi i dokazanih tehnologija iz oblasti. Drugi dan će biti fokusiran na predstavljanje strategija za podršku poslovnim modelima za postizanje nula otpada, primjeni ekonomskih poticaja, uključivanje zajednice te predstavljanje Smjernica za praćenje i izvještavanje o uspješnosti implementacije praksi nula otpada na lokalnom nivou. Svaki učesnik koji uspješno prođe obuku dobija i certifikat o učešću.

Projekat je rezultat prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Srbije, a realizuje se na području 6 pilot opština: Visoko, Ilijaš i Sarajevo Centar u BiH i Bajina Bašta, Krupanj i Vladimirci u Srbiji.

Okupljajući lokalne aktere sistema upravljanja otpadom – opštinske uprave, javna komunalna preduzeća, ali i srednje škole projektnog pilot područja, jedan od specifičnih ciljeva projekta je upravo osnaživanje navedenih interesnih grupa koje će se uhvatiti u koštac sa izazovima napuštanja linearnog ekonomskog modela i usvajanja cirkularnih, održivih strategija.

Set projektnih aktivnosti usmjeren direktno na jačanje kapaciteta javnih komunalnih preduzeća, pored neophodnih edukacija za kadrove JKP, podrazumijeva i nabavku savremene opreme za unapređenje njihovog rada, nabavku kompostera i kanti za odvojeno prikupljanje otpadnih frakcija za stanovništvo pilot opština, kreiranje Smjernica za najbolje dostupne tehnologije i najbolje prakse za uvođenje koncepta nula otpada na lokalnom nivou, te Smjernica za praćenje i izvještavanje o uspješnosti implementacije praksi nula otpada na lokalnom nivou.

Iako se prije samo desetak godina pojam nula otpada činio nedostižnim, sada je to skup realnih i utjecajnih politika koje se primjenjuju u zajednicama kako bi se smanjio utjecaj na životnu sredinu, zaštitilo zdravlje građana i obezbijedio razvoj lokalne ekonomije koja je otporna i održiva, uz uštedu troškova u odnosu na tradicionalni pristup upravljanju otpadom. Kroz realizaciju projekta Opštine sa nula otpada, 6 pilot opština prekograničnog područja postat će primjeri održivog razvoja u regiji.

Projekat Opštine sa nula otpada finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru upravljanja otpadom. Kroz primjenu zajedničkih akcija baziranih na principima nula otpada i cirkularne ekonomije, projekat zajedno implementiraju Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH) i Inženjeri zaštite životne sredine – EEG iz Novog Sada (Srbija). Projektom se nastoji ojačati održivi razvoj u preko 90 jedinica lokalne samouprave prekograničnog područja Srbija – BiH. Implementacija je započela 1. marta 2021. godine, a trajat će 24 mjeseca. Tijelo za ugovaranje projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije (CFCU). Ukupni budžet projekta je 413.608,44 EUR, od čega je Evropska unija obezbijedila 351.567,17 EUR bespovratnih sredstava.

 Uz slogan Brojimo do nula, u okviru projekta je pokrenuta kampanja na društvenim mrežama Facebook i LinkedIn koja ima za cilj jačanje javne svijesti u prekograničnom području. Više informacija o projektu možete pronaći na zvaničnoj web stranici projekta, a da redovno primate obavještenja o realizaciji projektnih aktivnosti i postignutim rezultatima, pretplatite se na projektni bilten.

Za učešće na treningu Provedba inicijativa za uvođenje koncepta nula otpada u lokalnim zajednicama potrebno je izvršiti registraciju prijavom na link: https://bit.ly/3HwkQjW, najkasnije do 23. februara 2022. godine. Agendu treninga možete preuzeti na klikom na link.

Očekujemo vas 24. februara u 9:00h, da zajedno Brojimo do nula!

 

trening program

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave