Cvjetna slova Sarajeva uz drvo mira u Velikom parku

05.07.2013. 14:18 / Izvor: eKapija.ba
Cvjetna slova Sarajeva uz drvo mira u Velikom parku

Sadnjom cvijeta uz cvijet danas su Sarajlije cvjetnim slovima ispisali ime svoga grada na zelenoj površini uz „drvo mira“ u Velikom parku.

Sadnjom cvijeta uz cvijet danas su Sarajlije cvjetnim slovima ispisali ime svoga grada na zelenoj površini uz „drvo mira“ u Velikom parku. Nova cvjetna gredica u kojoj su cvijeće osim radnika „Park“-a zajednički zasadili svi koji su jutros došli u Veliki park rezultat je akcije Međunarodnog centra za mir i udruženja Sri Chinmoy čime je obilježeno petnaest godina od sadnje samog „stabla mira“ u najvećem i najstarijem parku Sarajeva, u blizini Spomen obilježja ubijenoj djeci.

Akciji koja osim uređenja prostora uz „drvo mira“ je za cilj imala još jednom i na simboličan način poslati zajedničku poruku mira iz Sarajeva i BiH, prisustvovao je veliki broj Sarajlija, posebno djece, te predstavnika Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995  na čelu sa Fikretom Grabovicom, članovi NVO altruista “Svjetlo”, Općine Centar na čelu sa Varjom Nikolić predsjedavajućom Općinskog vijeća, te predstavnici preduzeća „Park“.

Samoj akciji najviše su se obradovali mladi, koji su to pokazali svojim radom i nastojanjem da sami zasade najviše cvjetova.

Inače samu akciju svojim cvijećem iz vlasitite rasadničke proizvodnje podržalo je  preduzeće „Park“, a tom prilikom direktor Safet Baltić istakao je da jedan o ciljeva „Park“-a jeste kroz podršku svim inicijativama i akcijama na uređenju i uljepšavanju Sarajeva, kroz saradnju i edukaciju najmlađih uticati na razvoj svijesti o okolišu, njegovom značaju i zaštiti zelenih površina, te zelenila.

Ibrahim Spahić, predsjednik Međunarodonog centra za mir zahvalio se svim učesnicima ističući da je bit svega „mir u duši svakog čovjeka, isto kao zrno biljke i cvijet u zemlji“, te naglasio da će slične akcije u sarajevskim parkovima biti organizirane i u septembru u okviru „Dječije nedjelje“.

Danas je uz „drvo mira“ postavljena i tabla s simboličnom porukom „Cvijet stabla života je mudrost, plod stabla života je mir“, a novi sezonskim cvijećem ukrašene su i cvjetne gredicu u blizini Spomen obilježja ubijenoj djeci Sarajeva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza