Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Burch univerzitet - 700 srednjoškolaca na online prijemnom ispitu za stipendije

30.03.2020. 09:05 / Izvor: Akta.ba

Internacionalni Burch univerzitet organizirao je online prijemni ispit za stipendije kojem je prisustvovalo 700 srednjoškolaca, što predstavlja najveću izlaznost od osnivanja Univerziteta.

Kako bi omogućili da 700 studentata pristupi izradi prijemnog ispita organizovano je više od 140 grupa studenata koje su nadgledali 45 profesora i administrativnih radnika Burch-a, a sve u cilju transparetnosti i fer takmičenja za osvajanje stipendije. Uz pomoć savremene tehnologije su ispunjeni svi uslovi izvođenja ispita, a procenat "varanja" na ispitu je bio sveden na nulu.

Studenti koji su danas izašli na online prijemni ispit, za njega su se protekle sedmice pripremali na online pripremnoj nastavi koju je za njih organizovao Univerzitet.

"Ponosan sam na Burch tim koji je odlično odgovorio zadacima i prilagodio rad novonastaloj situaciji. Organizacija prijemnog ispita online je samo još jedan primjer timskog rada i kulture naše organizacije. Procesi našeg rada se nastavljaju na svu sreću neometano, online nastava se odvija po standardnom rasporedu, a danas smo odgovorili i upisnim izazovima sa kojima će se susresti sve visokoškolske institucije u regionu ukoliko se novonastala situacija produži", rekao je rektor tog univerziteta prof. dr. Mersid Poturak.

Internacionalni Burch univerzitet, koji je dio britanske Stirling Education obrazovne grupacije, ove godine izdvojit će 1.000.000 KM za stipendiranje bh. studenata.

Pored prijemnog ispita srednjoškolci stipendiju mogu ostvariti i kroz razgovore za stipendiju, gdje će predstaviti svoje vannastavne i volonterske aktivnosti, uspjehe na naučnim i sportskim takmičenjima, te biznis ideje. 

Prijemni ispit za stipendije je trebao biti održan na Univerzitetu, ali s obzirom na okolnosti sa kojima se susreće BiH, ali i svijet zbog korona virusa - COVID 19, ispit je održan putem online sistema, saopćeno je iz Burch univerziteta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza