Čelinac: Usvojen Regionalni akcioni plan za zaštitu sliva rijeke Ukrine

30.03.2012. 13:46 / Izvor: eKapija.ba
Čelinac: Usvojen Regionalni akcioni plan za zaštitu sliva rijeke Ukrine

Na 37. sjednici Skupštine opštine Čelinac održanoj 27. marta usvojen je Regionalni akcioni plan za zaštitu sliva rijeke Ukrine.

Rijeka Ukrina je značajan vodni resurs opštine Čelinac u smislu vodosnabdijevanja, poljoprivrede, turizma i drugih oblika korišćenja vode. Međutim, zajedno sa svojim pritokama ona je izuzetno ugrožena ispuštanjem otpadnih voda, spiranjem poljoprivrednih površina, odlaganjem otpada u rijeku i raznim drugim faktorima. S namjerom da se institucionalno riješi dalje zagađivanje ove rijeke koja je najduža rijeka koja cijelim svojim tokom protiče kroz Republiku Srpsku, opštine Derventa, Prnjavor, Teslić i Čelinac su 2010. godine pokrenule inicijativu za izradu Regionalnog akcionog plana za zaštitu njenog sliva.

Od inicijative do usvajanja, dokument je prošao kroz procjenu stanja, izradu SWOT analize, definisanje programa mjera, javnu raspravu i samu izradu.

Kroz Regionalni akcioni plan identifikovani su prioritetni problemi iz oblasti zaštite voda slivnog područja Ukrine i definisani vremenski okviri za realizaciju.

Kako bi se što uspješnije krenulo u realizaciju pomenutih aktivnosti predviđenih akcionim planom, organizovaće se nadzor koji će pratiti, analizirati i sabirati rezultate provođenja plana. Istovremeno, sve opštine učesnice biće dužne da šalju svoje izvještaje o radu.

Podsjećamo, dokument je izradio Regionalni centar za zaštitu okoliša za BiH (REC BiH). Ukupna vrijednost projekta je 48.000 KM, dok je opština Čelinac učestvovala sa 10 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti