Zajednički projekat BiH i Hrvatske: Za vrelo Une i istraživački centar 240.000 eura

29.03.2011. 09:08 / Izvor: eKapija.ba
Zajednički projekat BiH i Hrvatske: Za vrelo Une i istraživački centar 240.000 eura

Do konca ožujka trebao bi biti potpisan ugovor po kojem će se iz europskog fonda IPA, prekograničnog programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007. - 2013., bespovratnim sredstvima u iznosu od 131.000 eura financirati projekt "Una - Spring of Life", najavljuje ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, Mirko Đinđić.

Ugovor s Europskom komisijom u Sarajevu potpisat će predstavnici Zadarske županije, Agencije za regionalni razvoj i Grada Bihaća. Cilj projekta je zajednički razviti i promovirati vrelo Une u Hrvatskoj te slapove na Uncu i stari grad Ostrovicu na području Martin Broda u Bosni i Hercegovini kao dio zajedničkog, u okoliš uklopljenog, turističkog proizvoda.

Zaštitna ograda od hrastovine

"Vrelo Une, koje je hidrološki spomenik prirode, prošle sezone posjetilo je oko 1.000 osoba. Tamo smo, kroz projekt SIPA, na ulazu već postavili informativnu tablu o lokalitetu na hrvatskom i engleskom jeziku te smeđu signalizaciju koja vodi do izvorišta. Da bi posjetitelji sigurno pješačili napravili smo stazu, uredili smo tri vidikovca i odmorište pred samim izvorištem Une", kaže Điđić.

U svibnju ili lipnju krenut će javna nabava za radove iz projekta "Una - Spring of life", a svi radovi bit će završeni u roku od godine i pol do dvije godine od trenutka potpisivanja ugovora. Ovaj projekt predviđa postavljanje zaštitne ograde od hrastovine u dužini od 800 metara za što su predviđena sredstva u iznosu od 83.100 eura, dok će se iz preostalih sredstava postaviti dodatna informativna tabla, također, na hrvatskom i engleskom jeziku, prije uspona na vrelu Une koje je na 444 metra nadmorske visine, te smeđa signalizacija na pristupnim cestama koje prema Srbu, odnosno vrelu Une vode iz pravca Gračaca, Donjeg Lapca, Knina i Zadra.

"Još je potrebno provesti radionice koje imaju za cilj uključivanje lokalnog stanovništva s ponudom domaćih proizvoda i vrelo Une, s tim što s bosansko-hercegovačke strane imamo Martin Brod i Štrbčaki buk, postaje dio regionalnog parka i doživjet će transformaciju u top turističku destinaciju. U planu je obnova starih vodenica. Sve zajedno, to je sjajan program koji će uskoro zaživjeti", najavio je Mirko Đinđić.

Projekt "Una - Spring of life" od strane IPA-e prihvaćen je nakon prvotnog odbijanja, a u međuvremenu je prošao i na natječaju za sredstva Svjetske banke, no sredstva Svjetske banke neće, napominje Đinđić, biti uložena u ovaj projekt već najvjerojatnije u istraživački centar koji će se otvoriti na nekom od zadarskih otoka.

"Pali" pa prošli

"Prije dvije godine smo prijavili projekt zajedno s PLOD centrom iz Bihaća. Riječ je o organizaciji koja je u Unsko-sanskom kantonu pandan Razvojnoj agenciji Zadarske županije. U srpnju 2010. su nam javili iz IPA-e da nismo prošli na natječaju. Taj smo isti program prijavili na natječaj kojeg je raspisalo Ministarstvo kulture zajedno s Institutom za međunarodne odnose. Na ovom natječaju dodjeljivala su se sredstva Svjetske banke i ukupno je na natječaj dano 20 milijuna eura kreditnih sredstva koja vreća RH. Svjetska banka je preko Ministarstva kulture taj novac plasirala u zaštićena područja RH i ukupno su odobrena 34 projekta, među kojima, u listopadu prošle godine i ovaj naš. U veljači 2011. su nam iz IPA-e javili kako smo ipak prošli na natječaju", ispričao je Đinđić.

On dodaje da s obzirom da se ovdje radi o većim sredstvima u odnosu na 110.000 eura od Svjetske banke, i da bi sredstva iz IPA-e više zadovoljila dionike u projektu, pokušali su vidjeti mogu li objediniti projekt prijavljen na natječaj IPA-e i onaj na natječaj Ministarstva kulture, odnosno Svjetske banke.

"Iz Svjetske banke su, međutim, ocijenili kako će nam, s obzirom da smo prepoznati od strane Europske komisije, rezervirati sredstva u iznosu od 110.000 eura s tim da u roku od nekoliko mjeseci pripremimo novi projekt na čemu sada radimo. U postupku smo traženja lokaliteta na otočnom području. S obzirom da se iz sredstava Svjetske banke može financirati kompletna infrastruktura, što uključuje i kupnju ili uzimanje u zakup nekretnine i njezino opremanje, na tragu smo predlaganja projekta formiranja istraživačkog centra koji bi se bavio istraživanjem vezanim uz zaštitu prirode otočnog ekosustava i podmorja u skladu s agendom `Natura 2000`", kazao je Đinđić.

Izvor: zadarski.hr

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti