Sarajevo: Potpisana projektna dokumentacija za projekte unapređenja upravljanja finansijskim resursima

27.08.2009. 15:16 / Izvor: Fena
Sarajevo: Potpisana projektna dokumentacija za projekte unapređenja upravljanja finansijskim resursima

Ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić potpisali su 27.08.2009. godine u Sarajevu projektnu dokumentaciju za projekte jačanja upravljanja javnim finansijama u BiH, te koordinacije i efikasnosti pomoći BiH.

Riječ je o projektima, koje finansira Ured vlade Velike Britanije za međunarodni razvoj (DFID), a pružaju podršku efikasnijem upravljanju finansijskim resursima u BiH.

Vrijednost oba ova projekta zajedno je gotovo četiri miliona funti, a planirano je da budu realizirani tokom 18 mjeseci.

Projekt jačanja upravljanja javnim finansijama pružit će tehničku podršku i obuku službenika Ministarstva finansija i trezora i institucija BiH pri izradi budžetskih zahtjeva u kojim će biti jasno navedeni ciljevi politika i očekivani rezultati svakog programa potrošnje.

Ministar Vrankić je istaknuo da ovaj projekt obuhvata sve nivoe vlasti, a posebno značajnim je ocijenio činjenicu da će njime biti omogućena edukacija ne samo službenika ovog ministarstva nego i svih budžetskih korisnika.

Sporazum o ovom projektu između Ministarstva i DFID-a potpisan je 2005. godine i uglavnom se odnosio na budžetsko planiranje, usavršavanje i unapređenje samog sistema.

Drugi projekt koji se odnosi na koordinaciju i efikasnosti pomoći BiH pružit će podršku unapređenju koordinacije vanjske pomoći u obliku grantova i zajmova, te će podržati novoosnovani sektor za koordinaciju međunarodne ekonomske pomoći.

Ambasador Velike Britanije u BiH Michale Tatham je kazao da je jačanje kapaciteta vlade u smislu reforme upravljanja javnim finansijama i efikasne koordinacije sredstava strane pomoći važno za sve zemlje u tranziciji, a od posebnog je značaja za BiH gdje su adminstrativne strukture jedistvene u svojoj složenosti.

Naveo je da je efikasno upravljanje javnom potrošnjom, bez obzira na to da li su u pitanju sredstva poreznih obveznika ili strane pomoći, od izuzetnog značaja za ekonomski i socijalni razvoj zemlje, te važan korak u pripremi za dobivanje članstva u EU.

Također, bolje upravljanje javnim finansijama ima za rezultat poboljšan kvalitet usluga za građane BiH te veće povjerenje u vlasti, ustvrdio je ambasador Tatham.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti