U Sarajevu se 2008. godine otvara centar za šengenske vize?!

06.07.2007. 11:29 / Izvor: Dnevne novine SAN

Ukoliko budu pod hitno usvojeni aprilski ustavni amandmani, a s njima dođe do reforme policije, došlo bi, već od 2008. godine, do promjene viznog režima za građane BiH.

Naime, konkretne reforme, od ustavne do policijske, primakle bi BiH evroatlanskim integracijama. U tom slučaju, u Sarajevu bi bio otvoren jedinstveni centar u kojem bi se građanima izdavale šengenske vize. Takav projekat prvo je realizovan u Moldaviji i pokazao se vrlo uspješnim. Iz EU najavljuju otvaranje takvog centra u Beogradu i spremni su da se on otvori i u glavnom bh. gradu, a njegov rad finansirale bi države članice Evropske Unije.

Prema receptu iz Moldavije, u tom centru bi se podnosili zahtjevi za vize za sve države koje su potpisnice Šengenskog sporazuma, pa bi automatski bili ukinuti dugački redovi ispred ambasada država Evropske Unije. Formulari bi bili jedinstveni, bez obzira na to u koju evropsku zemlju građanin putuje, a i cijena vize bi bila ista. Procjenjuje se da ne bi prešla iznos od 35 EUR. Također je važno istaći da vizu ne bi plaćali učenici, studenti i profesori koji idu na studijska putovanja, penzioneri i još neke kategorije građana.

Šengenska viza neophodna je za ulazak u Grčku, Francusku, Italiju, Portugal, Španiju, Holandiju, Dansku, Belgiju, Finsku, Švedsku, Luksemburg, Njemačku, Austriju. Novih 10 članica EU još nisu u šengenskom sistemu. Šengenska viza potrebna je i za Norvešku i Island koji nisu članice EU, a posebna viza treba za Veliku Britaniju i Irsku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti