Cazinski pčelari brendirali kestenov med

13.12.2010. 10:17 / Izvor: eKapija.ba
Cazinski pčelari brendirali kestenov med

Udruženje pčelara "Kesten" iz Cazina postalo je korisnik prve geografske oznake kontrolisanog porijekla i kvaliteta u BiH za kestenov med cazinske krajine. Ovu prestižnu oznaku našem marljivom udruženju dodijelio je Institut za intelektualno vlasništvo BiH. Podaci o stečenom pravu na kojim se štiti geografska oznaka porijekla pčelinjeg meda od kestena objavljeni su u Službenom glasniku Instituta.

Tim povodom su u subotu u prostorijama JU "Gimnazija" bila upriličena promocija pčelara, građana i pojedinaca zaslužnih za uspješnu realizaciju ovog trogodišnjeg projekta, saopćeno je iz općine Cazin. U uvodnoj riječi predsjednik Udruženja Sead Mesić, istikao je veliku zahvalnost institucijama i pojedincima koji su im bezuvjetno pomagali u njihovoj namjeri da zaštite proizvod koji je postao prepoznatljiv na širem teritoriju BiH po svojoj kvaliteti i jedinstvenosti.

"Oznaka kojom je obilježen naš proizvod jeste garancija da proizvod predstavlja permanentni kvalitet, da je proizveden u uslovima kontrolisane sljedivosti proizvodnje, što znači da će biti praćene sve komponente procesa nastanka ovog meda", rekao je Mesić.

Jedan od najzaslužnijih pojedinaca kojem je ovom prilikom uručena i plaketa u znak zahvalnosti je i načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević. Na početku ove manifestacije pozdravio je prisutne, čestitao pčelarima na uspjehu i istrajnosti u radu i obećao podršku za ovakve i slične projekte u narednom periodu.

"Moram reći da je veliko zadovoljstvo prisustvovati svečanosti kojom se obilježava uspješno brendiranje jednog cazinskog proizvoda. Značajno je da čuvamo vrijednosti i kvalitet naših prirodnih bogatstava i na taj način obezbijedimo preduslove za kvalitetnu proizvodnju autohtonih proizvoda. Prilika je ovo za produžavanje tradicije pčelarske proizvodnje u Krajini i proširivanja tržišta. Stvorila se perspektiva da kestenov med postane brend, prepoznatljiv i na regionalnom tržištu, što svakako trebamao iskoristiti", rekao je načelnik Ogrešević u svom obraćanju.

Upriličena je i prezentacija proizvoda od meda, uz bogat kulturno-zabavni program koji su upotpunili članovi KUD "Hasan Mujezinović" i "Cazinski tamburaši".

Prisutni su imali priliku pogledati i kratak film o radu Udurženja "Kesten" i kratku prezentaciju o načinu sticanja statusa ovlaštenog korisnika GOP. Potom su uručene plakete i zahvalnice najzaslužnijim ustanovama i pojedincima, a kraj manifestacije obilježio je okrugli sto na temu: "Kesten i med, prirodni saveznici cazinske krajine". Moderator ovog naučnog skupa bila je prof.dr.sc.Vildana Alibabić, profesorica Biotehničkog fakulteta u Bihaću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti