U Bihaću upriličen okrugli sto "Dan kvaliteta i inovacija sjeverezapadne regije BiH"

23.11.2007. 15:49 / Izvor: Privredna komora USK
U Bihaću upriličen okrugli sto 'Dan kvaliteta i inovacija sjeverezapadne regije BiH'

"Dan kvaliteta i inovacija sjeverozapadne regije BiH", događaj je koji su povodom svjetskog dana kvaliteta organizirali Privredna komora USK/Regionalni centar za podršku malim i srednjim poduzećima sjeverozapadne regije BiH i EU TAC - Projekt treninga i konsultacija za mala i srednja preduzeća, podržan od strane Evropske komisije.

Cilj organizacije dana kvaliteta i inovacija je godišnji prikaz pripreme i certificiranja sistema kvaliteta, te rezultata inovatorstva. Privredna komora USK do sada je organizirala Dan kvaliteta i inovacija USK tri godine za redom, a ove godine je po prvi put održan Dan kvaliteta i inovacija Sjeverozapadne regije BiH. U okviru ove manifestacije održan je istoimeni okrugli stol, organizirana je Izložba dizajna i inovacija u periodu od 19. do 24. novembra ove godine, te posjeta kompaniji "Smrča" koja je certificirana prema ISO 9001:2000 početkom ove godine.

Okrugli stol su realizirati ugledni i svjetski priznati inovatori s područja Unsko-sanskog kantona, Asocijacije inovatora BiH, predstavnici TŰV Thüringen i TŰV Adria, TŰV Rheinland, te Savjet za kvalitet PK USK, kao i USAID CCA projekta razvoja konkurentnosti klastera. Organizacijom Dana kvaliteta i inovacija nastoji se afirmirati kvaliteta i evropskih standarda bez kojih bh. privreda ne može prosperirati, te inovatorstvo kao uvjet napretka u bilo kojoj oblasti privrede i života uopće.

U Federaciji Bosne i Hercegovine postoji oko 460 certificiranih poduzeća, dok ih je u Republici Srpskoj 220, što je ipak mali broj poduzeća koja posjeduju certifikat ISO, te treba težiti povećanju ovog broja, ako se ima u vidu da kvaliteta i inovacije danas nisu izbor, nego uvjet opstanka cjelokupne privrede - zaključak je s ovog skupa.

Učesnici Dana kvaliteta su nakon okruglog stola posjetili i izložbu dizajna i inovacija u Galeriji "Una", gdje su prezentirani odabrani stručni radovi studenata dizajna Tehničkog fakulteta u Bihaću, a u organizaciji Udruženja inovatora USK i tog fakulteta.

Potom su posjetili kompaniju "Smrča" u Bosanskoj Krupi, koja je certificirana u januaru ove godine prema zahtjevima standarda ISO 9001:2000 za proizvode drvne industrije i namještaja. Gostima je prezentirano funkcioniranje sistema kvaliteta u tom poduzeću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti