Ambasador Ferguson danas se oprostio od Bosne i Hercegovine

09.08.2018. 14:24 / Izvor: Akta.ba
Ambasador Ferguson danas se oprostio od Bosne i Hercegovine

Smatra da Makedonija svojim primjerom pokazuje da se stvari brzo mogu promijeniti, na bolje, te očekuje da će se promjena sigurno desiti i u BiH. 

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson, koji danas odlazi iz Bosne i Hercegovine, napisao je na posljednjem blogu da će uvijek biti ponosan što je imao priliku da bude mali dio istorije BiH i što je pomogao da se prodube veze između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine.

"Puno toga smo uradili. Ali, jasno je da još mnogo toga ostaje da se uradi i moj sjajni nasljednik Matt Field će nastaviti sa tim radom. I, gdje god da krenem, gdje god da me posao odvede, uvijek ću biti ambasador Bosne i Hercegovine", poručio je Ferguson za kojeg je protekli rad u BiH kao britanski ambasador značio raditi jedan od najzahtjevnijih poslova u karijeri "posao koji uvijek fascinira, a često i frustrira".

Uprkos svim frustracijama posljednje četiri godine kaže da ostaje optimista jer je upoznao veliki broj talentovanih mladih ljudi koji žele da se okrenu ka budućnosti, a ne ka prošlosti. 

"I, kao što je divna britanska političarka Jo Cox jednom rekla – puno više je onoga što vas ujedinjuje nego onog što vas dijeli. Prevelik je broj vaših lidera koji govore o vašim razlikama.  Ali, ja ih nisam uopšte primjetio. Gdje god da smo bili, bez obzira da li smo pili Sarajevsko, Nektar ili Karlovačko, susreli smo se sa istom toplinom, darežljivošću i ismislom za humor. A, ako se možete zajedno smijati, onda sigurno možete zajedno i živjeti, napredovati i biti uspješni. Iz dubine srca želim vam uspjeh koji zaslužujete, a koji su vam vaši lideri, koji rade sa ciljem podjela, toliko dugo onemogućivali", napisao je Ferguson.

Smatra da Makedonija svojim primjerom pokazuje da se stvari brzo mogu promijeniti, na bolje, te očekuje da će se promjena sigurno desiti i u BiH. 

Tokom svog boravka u ovoj zemlji kaže da je radio koliko je mogao da pomogne da se izgradi bolja i prosperitetnija BiH, u kojoj se svi građani osjećaju sigurno, bezbjedno i kao kod svoje kuće, naveo je u svom blogu Ferguson.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti