Vijesti / SVIJET

Australijska agencija tuži Google zbog obmane njihovih korisnika

27.07.2020. 10:36 / Izvor: HINA

Australijska agencija za konkurentnost i zaštitu potrošača (ACCC) pokrenula je sudski postupak protiv Google-a, tvrdeći da je ta tvrtka obmanula svoje potrošače kako bi u značajnijoj mjeri prikupila njihove podatke iz više razloga, uključujući i ciljano oglašavanje.

ACCC na Saveznom sudu nastoji dokazati da Google nije propisno informirao svoje korisnike te nije dobio njihov pristanak na odluku iz 2016. o objedinjavanju njihovih osobnih podataka s Google računa s informacijama o njihovim aktivnostima na ostalim stranicama koje nisu povezane s tim najpoznatijim internetskim pretraživačem, koristeći pritom Google tehnologiju.

Tim potezom, aktivnosti na internetskim stranicama koje ne pripadaju Googleu povezane su s korisničkim imenima i drugim identifikacijskim informacijama u posjedu Googlea, no obavijesti koje su prikazane korisnicima nisu bile dovoljne za informirani pristanak, tvrdi ACCC.

To regulatorno australijsko tijelo optužuje Google za korištenje tih objedinjenih informacija kako bi unaprijedio komercijalni učinak svog oglašavačkog poslovanja.

"Vjerujemo da bi mnogi potrošači, da im se ponudio informirani izbor, možda odbili dati pristanak Googleu da objedinjuje i koristi tako veliki raspon njihovih privatnih podataka  isključivo u svrhu financijske dobiti za tu kompaniju", kazao je predsjednik ACCC-a Rod Sims.

Google odbacuje optužbe o zavaravanju potrošača i poručuje da će braniti svoju poziciju na sudu i tvrdi da su promjene koje su uveli 2016. bile neobavezne, da su potrošače zamolili za njihov pristanak putem svima lako shvatljivih obavijesti te da su na njih mogli pristati ili ne po vlastitoj volji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti