Google pokrenuo svoj prvi geotermalni projekt u SAD-u

30.11.2023. 09:12 / Izvor: Agencije
sad

Kompanija Google pokrenula je, u saradnji sa startupom Fervo, svoj prvi geotermalni projekt u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kompanija Google pokrenula je, u saradnji sa startupom Fervo, svoj prvi geotermalni projekt u Sjedinjenim Američkim Državama, koji treba napajati Googleove centre podataka ekološkom energijom.

Projekt u saveznoj državi Nevada ima relativno mali kapacitet od 3,5 megavata, prenosi Tanjug, pozivajući se na tehnološki portal Verge. Jedan megavat energije je dovoljan da zadovolji energetske potrebe 750 domova.

Energija iz tog postrojenja će napajati lokalnu mrežu koja opslužuje dva Googleova centra podataka kod Las Vegasa i grada Reno.

Konzistentno generiranje energije

Google planira do 2030. godine koristiti električnu energiju iz izvora koji ne zagađuju životnu sredinu ugljen-dioksidom.

Na projektu se radi od 2021. godine, kada je Google objavio “prvi korporativni sporazum na svijetu za razvoj geotermalnog projekta sljedeće generacije”.

Za razliku od vjetroelektrana i solarnih farmi, koje su osjetljive na vremenske prilike i doba dana, geotermalni projekti mogu konzistentno generirati električnu energiju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza