Nakon pet godina monitoringa, javne nabavke BiH i dalje nisu javne - kako dalje? ​

23.02.2021. 10:53 / Izvor: Akta.ba
Nakon pet godina monitoringa, javne nabavke BiH i dalje nisu javne - kako dalje? ​

Tokom pet godina postojanja projekta "Da javne nabavke postanu javne", praćeno je 12,214 konkretnih javnih nabavki, procijenjene vrijednosti od skoro 4,5 milijardi BAM

Da li su i kako bh. vlasti bile u mogućnosti nabaviti vakcine protiv COVID-19, u skladu s važećim Zakonom o javnim nabavkama? Ovo goruće pitanje je samo jedna od tema na koje će se osvrnuti partneri u projektu „Da javne nabavke postanu javne“ na sutrašnjoj konferenciji

Tokom pet godina postojanja projekta "Da javne nabavke postanu javne", praćeno je 12,214 konkretnih javnih nabavki, procijenjene vrijednosti od skoro 4,5 milijardi BAM.

Prema vrstama identificiranih rizika u različitim fazama ciklusa javnih nabavki, ubjedljivo na prvom mjestu, nalaze se neadekvatne procedure, čak u 87.91% analiziranih slučajeva. Sve analize potvrđuju pretpostavku da je integritet domaćih ugovornih organa jako narušenu velikom obimu, da su institucije sistema javnih nabavki obesmišljene, kao i da suponuđači veoma nezadovoljni sistemom i korupcijomsveprisutnom u javnim nabavkama.  

Prema statistici projekta, BiH kroz javne nabavke godišnje utroši između 2,5 i 3 milijarde KM, dok se istovremeno u sistemu "izgubi" iznos 400 – 500 miliona KM. Kroz projekat je upućeno 116 različitih prijava Agenciji za javne nabavke, a po upućenim inicijativama, izdate su dvije preporuke Ombudsmena za ljudska prava BiH. Praćeno je procesuiranje zloupotreba u javnim nabavkama pred sudovima, koje je neadekvatno i nezadovoljavajuće. Ovo su samo neki od podataka koje će partneri projekta prezentirati na finalnoj konferenciji za medije. 

Tokom konferencije za medije, partneri u projektu će prezentovati publikaciju projekta sasumarnim i sumornim podacima za posljednjih pet godina, konkretnim primjerima neregularnosti i zloupotreba, planom potrebnih mjera za unaprijeđenje sistema javnih nabavki u BiH, te prijedlogom izmjena Zakona o javnim nabavkama koji nije adekvatan i nije u skladu s direktivama EU.Mervan Miraščija - Fond otvoreno društvo BiH, Igor Vukajlović - UG Tender, Aleksandra Martinović - TI BiH te Aleksandar Draganić - EDA će prezentiratinalaze i publikaciju projekta na konferenciji za medije, koja će se održati u srijedu, 24. februara 2020. u 12:00 sati u Amfiteatar sali u UNITICu, Fra Anđela Zvizdovića 1, Sarajevo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti