Put ka dekarbonizaciji: "Zelena misija" fabrike Lukavac Cement uz MIBO PME sistem

22.07.2022. 08:53 / Izvor: Akta.ba
lukavac cement

Kompanija MIBO Komunikacije je zajedno s Lukavac Cementom uspješno implementirala PME (Power Monitoring Expert) sistem za upravljanje energetskom efikasnošću.

 

Lukavac Cement je jedna od onih kompanija koja ide u korak s vremenom i pridaje veliku važnost kvalitetu svoje usluge, racionalnoj potrošnji, efikasnosti poslovnih procesa, te je uveliko prepoznala značaj sistema za upravljanje energijom i integrisala ga u svoje poslovanje. 

Kompanija MIBO Komunikacije je zajedno s Lukavac Cementom uspješno implementirala PME (Power Monitoring Expert) sistem za upravljanje energetskom efikasnošću.

"Zahtjevi menadžmenta fabrike Lukavac Cement su bili analiza postojećeg poslovanja, unapređenje poslovnih procesa kroz upravljanje energetskom efikasnošću i vođenje elektroenergetskih postrojenja, bez umanjenja kvaliteta usluga i proizvoda. Izazovi s kojima se fabrika susrela su identifikacija utroška energenata u krajnjem proizvodu, nadzor potrošnje tehnoloških cijelina u realnom vremenu, kontinuitet rada 24/7, povećanje pouzdanosti EE mreže, skraćeno vrijeme dijagnostike i otklanjanja kvara te automatizacija izvještavanja o potrošnji energenata", navode iz kompanije MIBO. 

Primarni poslovni cilj fabrike Lukavac Cement je bio prepoznavanje dobrih prilika za unapređenje poslovanja koje sa sobom donose profitabilnost, dižu kvalitet poslovanja na zavidan nivo i doprinose prepoznatljivosti fabrike po efektivnoj iskoristivosti svojih resursa.

Rješenje su našli u Power Monitoring Expert (PME) koji predstavlja vodeću platformu za ocjenu energetske efikasnosti na globalnom nivou. Čine ga tri segmenta: Softversko jezgro, komunikacijska infrastruktura i mjerni uređaji. 

"Implementacija PME sistema u fabrici Lukavac Cement je uključila akviziciju potrebnih podataka iz postojećeg sistema za nadzor i upravljanje proizvodnog procesa (SCADA sistem). Dodatni izazov je predstavljala činjenica da je u PME sistem bilo potrebno uvezati preko 50 pametnih uređaja različite namjene i proizvođača (Schneider, ABB, Allen-Bradley, Siemens itd.) spojenih u postojeću procesnu industrijsku mrežu. Također je implementirana nova komunikaciona infrastruktura za PME sistem i za daljnja unaprjeđenja sistema vođenja proizvodnog procesa", pojašnjeno je iz MIBO Komunikacije. 

Implementacijom PME sistema fabrika je stekla mogućnost utvrđivanja potrošnje energije po pogonima ili ukupno u procesu proizvodnje u realnom vremenu. Sva mjerenja iz postrojenja se akviziraju u SQL bazu podataka. Na osnovu ovih informacija tehnolozi mogu djelovati korektivno u cilju optimizacije proizvodnog procesa, a ekonomisti i uprava preciznije planirati troškove. 

Pored toga, implementacijom sistema PME je ostvarena povećana energetska efikasnost što je u konačnici rezultiralo optimizacijom potrošnje i automatizacijom procesa.  

"Zajedničkim snagama kompanije Lukavac Cement i MIBO Komunikacije su postigle povećanje operativne efikasnosti, poboljšanje odnosa cijene i troška, efikasnije planiranje proizvodnje, smanjeno vrijeme zastoja, zagarantovanu tačnost podataka, direktan uvid menadžmenta u procese, smanjenje količine otpadne energije i emisije CO2, kao i kontinuirano unapređenje energetske efikasnosti u skladu sa standardom ISO 50001", ističu. 

Energetska efikasnost i nadzor elektroenergetskih postrojenja sa sobom donose jednostavnu, pouzdanu, besprijekornu kontrolu nad potrošnjom, kao i pravovremenu reakciju u slučaju neusklađenosti i prekomjerne potrošnje ili nepravilnosti u radu. Pored toga, upotrebom PME-a reducira se rizik u slučaju povećanja cijena energenata i doprinosi zaštiti okoline i uslovima rada fabrike.  

Svi poslovni aspekti fabrike su zadovoljeni i u skladu sa ISO standardom.  

Uspostavom sistema fabrika štedi resurse i samim tim ima mogućnost preusmjeriti finansijske resurse u ostale segmente poslovanja radi održavanja kvaliteta proizvoda i usluga, kao i očuvanju reputacije.

Ključne prednosti​

  • Usklađenost sa standardom ISO 50001.  
  • Smanjenje emisije CO2 – put ka dekarbonizaciji. 
  • Briga o okolini i kvaliteti života. 
  • Optimizacija troškova. 
  • Automatizacija poslovnih procesa. 
  • Kontrola nad utroškom energenata. 
  • Uvid u performanse u realnom vremenu, analiza i praćenje potrošnje. 
  • Nadzor EE postrojenja. 
  • Jednostavno i profesionalno upravljanje potrošnjom.
Lukavac Cement počeo je sa radom davne 1974. godine, a 2001. austrijski investitor, grupacija Asamer Baustoffe AG izvršila je uspješnu privatizaciju. Izgradnjom potpuno nove tople linije godišnji kapaciteti proizvodnje su porasli na 700.000 tona klinkera te preko 900.000 tona cementa. Od 2014. godine poslovanje je prošireno na segment gotovog betona te je pokrenuta vlastita proizvodnja u fabrikama betona u Sarajevu i Banjoj Luci. Prodaja svih tipova cementa za kupce iz Republike Hrvatske realizuje se preko kompanije „CEDIS“ d.o.o. Zagreb. Fabrika je i 50% vlasnik Rudnika krečnjaka “Vijenac”, industrijskog kamenoloma, koji pored Lukavac Cementa, krečnjakom snabdijeva i druge fabrike u Lukavcu i obezbjeđuje kamene agregate za spravljanje betona i donjih slojeva asfalta. 

Kako bi cementara zadržala status lidera, neophodno je da se strateški upravlja vlastitim resursima i uspostavi kontrola nad potrošnjom uz očuvanje kvaliteta usluge i proizvoda, kao i okoliša.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti