Borba za vodozaštitnu zonu oko Livna i dalje traje

02.09.2022. 07:38 / Izvor: BHRT
okjoliš

Udruženje građana "Turani" iz Livna predstavilo je javnosti podatke iz službene dokumentacije Vlade Kantona 10, a koja potvrđuje da je koncesija za kopanje u vodozaštitnoj zoni dodijeljena netransparentno.

Udruženje građana "Turani" iz Livna predstavilo je javnosti podatke iz službene dokumentacije Vlade Kantona 10, a koja potvrđuje da je koncesija za kopanje u vodozaštitnoj zoni dodijeljena netransparentno. Godinama mještani nekoliko naselja u okolini Livna imaju problem s koncesionarima koji vrše zahvate na vodocrpilištima s kojih se naselja snabdijevaju vodom i zbog čega imaju probleme u napajanju. Sve je, podsjećamo, eskaliralo prije sedam dana na protestima mještana kada je intervenisala i policija.

Komisija imenovana od nove Vlade Kantona 10 tražila je raskid koncesije, ističu članovi udruženja "Turani". Uprkos tome, došlo je do aneksa 2 koncesijskog ugovora kojim se jednom privatnom preduzeću dopustio pristup vodocrpilištu. Članovi udruženja tvrde da se radi o političkom pritisku i privrednom kriminalu.

"Naime nakon što je sadašnja vlada u junu protekle godine usvojila izvještaj koje je sastavila stručna komisija gdje su utvrdili više od 50 kršenja zakona prilikom davanja ove koncesije", kazao je Mirko Krivić, tajnik Udruge građana "Turani".

Nakon tog izvještaja smatrali su, ističe Krivić, da će ugovor o koncesiji biti raskinut što je i bila preporuka komisije. Umjesto toga, pojavio se u ugovoru aneks 2. Kojim se dopušta pristup vodocrpilištu. Zbog svega navedenog angažirali su i advokata koji će pravno ispitati poteze Vlade i njihovu zakonitost kao i djelovanje policije na mirne proteste.

"Izvještaj radnog tijela jako dobro apostrofira jednu rečenicu a to je da se te koncesije mogu dati , ova konkretno, ukoliko ne bude ugrožena opskrba vodom lokalnog stanovništva. Da je bilo privođenja koja su nepropisna je također činjenica i to će se propitati", rekao je Ivan Prskalo, odvjetnik. 

Mještani, koji su prošle sedmice izašli na protest nisu dopuštali teškoj mehanizaciji da prolazi preko njihovih privatnih posjeda i da uzurpira lokalno vodocrpilište doživjeli su policijsku brutalnosti i hapšenje.

Iz Udruženja navode da je problem puno širi budući da je prema njihovim saznanjima 30% opštinske teritorije u Livnu pod koncesijom od čega je u 2021. godini inkasirano samo 8500KM. Mještani sumnjaju da se radi o traženju sirovina koje nemaju veze s vodom jer su istraživanja livanjskih polja vršena još u bivšoj Jugoslaviji. Od svojih prava koja su im zagarantovana Konvencijom o ljudskim pravima, a to je, između ostalog, i pravo na pitku vodu, poručuju, neće odustati.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti