Neformalna grupa građana

Traže da se Ugovor o koncesiji za eksploataciju vode iz izvora Mandeka stavi izvan snage

07.03.2023. 14:13 / Izvor: Fena
Mandeka

Neformalna grupa građana "Zaštitimo izvore Mandeka" je, zajedno sa 170 građana, predala inicijativu Vladi Kantona 10 i resornom Ministarstvu gospodarstva.

Neformalna grupa građana "Zaštitimo izvore Mandeka" je, zajedno sa 170 građana, predala inicijativu Vladi Kantona 10 i resornom Ministarstvu gospodarstva sa zahtjevom za preispitivanje i raskid Ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju vode.

"Građani su podsjetili kantonalnu vladu i resornu ministricu da je upravo ta Vlada u svibnju 2021. oformila Radno tijelo koje je imalo zadatak sastaviti Izvješće po kompletnom predmetu vezanom za ovu koncesiju od 2006. do svibnja 2021. godine. U svom izvješću, Radno tijelo je navelo brojne nezakonitosti i utvrdilo da ’postupci po konkretnom koncesijskom predmetu nisu provedeni sukladno propisima’ ", priopćeno je iz ove neformalne grupe građana.

Dodaju kako je Radno tijelo tom prilikom uočilo da je došlo do kršenja Zakona o geološkim istraživanjima, kao i da u većini dostupne dokumentacije "ista osoba rukovodi sektorom za područje istraživanja i koncesije, sudjeluje kao predstavnik resornog ministarstva, predsjednik Komisije za koncesije i revidira elaborat o istraživanju".

Dodatno je uočena, kako navode iz ove grupe građana, napomena Povjerenstva kojom predlaže Vladi da "prilikom usvajanja i odobravanja koncesijskog ugovora vodi računa o eventualnoj ugroženosti opskrbljivanja vodom lokalnog stanovništva pitkom vodom iz postojećeg vodovoda koji je u blizini planirane eksploatacijske bušotine".

"Međutim, ovu činjenicu Vlada prije zaključivanja Ugovora o koncesiji ne razmatra, niti je Ugovorom regulirano ovo pitanje. Također, Radno tijelo je u svom izvješću navelo da Ugovor o koncesiji s prethodnim koncesionarom nema odredbu kojom se dozvoljava prijenos koncesije, a da je bez obzira na to Vlada dala suglasnost za prijenos koncesije na novog koncesionara", pojašnjavaju u priopćenju.

Osim toga, dodaju kako je uz Zahtjev za prijenos koncesije, koji je raniji koncesionar dostavio resornom ministarstvu, priložen, potpisan i ovjeren Ugovor o prijenosu koncesije bez suglasnosti Vlade, "što prema Zakonu o koncesijama povlači ništavost".

"Međutim, Vlada ne reagira nego retroaktivno daje svoju suglasnost. U konačnici, u kolovozu 2019. resorno ministarstvo odobrava Zahtjev novog koncesionara za detaljna geološka istraživanja bez prethodne vodne suglasnosti  koju propisuje Zakon o geološkim istraživanjima", napomenuli su.

"Smatramo da su navedene nepravilnosti koje je Radno tijelo uočilo tijekom postupka, kao i činjenice da nije održana Javna rasprava s mještanima MZ Vidoši niti su mještani dali bilo kakvu suglasnost tim istraživanjima, itekako dovoljan razlog da županijska Vlada i resorno ministarstvo preispitaju zaključeni ugovor zajedno sa Aneksima i utvrde sve činjenice koje bi mogle dovesti do raskida koncesije", ističu predstavnici neformalne grupe građana "Zaštitimo izvore Mandeka".

Pozvali su kantonalnu vladu i resorno ministarstvo da reagiraju i zaštite interese lokalne zajednice, ali i pitku vodu Livna.

"Naime, već godinama strahujemo da bi bilo kakvim aktivnostima u blizini izvora mogla nastati posljedica po pitku vodu kojom se opskrbljujemo, a ako presuše ovi izvori posljedice bi mogle biti i po Mandek iz kojeg sela nizvodno crpe vodu. Upravo zbog toga nećemo odustati i iskoristit ćemo sve pravne lijekove kako bi se raskinuo sporni koncesijski ugovor te zaštitila pitka voda Livna", zaključeno je u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti