aktivno teku pripreme

Sprema se 2. Međunarodni sajam građevinarstva i ulaganja u nekretnine Real Expo Sarajevo

14.07.2023. 15:42 / Izvor: Akta.ba

Real Expo Sarajevo 2022. je od 8. do 11. augusta, na izložbenom prostoru od tada 2.000 kvadratnih metara u hotelu Hillsu okupio 30 bh. izlagača, nekih 650 posjetitelja.

Ovih dana užurbano i aktivno teku pripreme za drugi međunarodni sajam građevinarstva i ulaganja u nekretnine Real Expo Sarajevo 2023, a koji će se održati od 18. do 20. jula, na izložbenom prostoru od 3.000 metara kvadratnih u luksuznom hotelu Hills.

Veliki broj izlagača, kao i posjetilaca i potencijalnih investitora, ekskluzivne promocije noviteta vodećih domaćih i svjetskih kompanija, istaknuti govornici, intrigantne teme panela, kao i još mnogo dodatnih aktivnosti i iznenađenja očekuje vas na drugom međunarodnom sajmu građevinarstva i ulaganja u nekretnine.

Prije nego otkrijemo šta nam je sve za ovu sjajnu priliku pripremila kompanija Rekaz, koja je u organizacionom odboru sajma, kratko ćemo se prisjetiti kako je Sajam protekao prošle godine.

Real Expo Sarajevo 2022. je od 8. do 11. augusta, na izložbenom prostoru od tada 2.000 kvadratnih metara u hotelu Hillsu, okupio 30 bh. izlagača, nekih 650 posjetitelja, a od čega više od 50 posto iz arapskih zemalja, te oko 150 potencijalnih investitora. Potencijalni investitori bili su iz Kuvajta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Jemena i Egipta.

Ovo su doista impresivne brojke koje su dokaz velikog uspjeha koji je ovaj sajam ostvario prošle godine, pa je bilo sasvim izvjesno da će njegovo održavanje postati tradicija na veliko zadovljstvo svih izlagača kao i potencijalnih investitora, koji sve više prepoznaju ljepote naše divne države i njene ugodne klime.

"Nakon velikog uspjeha našeg Sajma Real Expo Sarajevo 2022, izlagači, posjetioci i predstavnici državnih institucija su se složili da Sajam predstavlja važan iskorak na putu uređenja i razvoja tržišta nekretnina u Bosni i Hercegovini i integraciji stranih investicija, što pozitivno utječe na revitalizaciju sektora građevinarstva i drugih srodnih sektora. Sve to nas je motiviralo, te obavezalo da radimo na organizaciji još boljeg i efikasnijeg drugog izdanja - Real Expo Sarajevo 2023", rekao je Mohammed Sherbi, direktor kompanije Rekaz.

Dodao je da će ovogodišnji sajam na jednom mjestu okupiti najznačajnija imena iz oblasti nekretnina, te ga nikako ne bi trebalo propustiti, a kako navode iz organizacije, ovaj događaj je jedinstvena prilika za direktnu komunikaciju s investitorima Bliskog Istoka, koji su zainteresirani za ulaganje u izgradnju stambenih, poslovnih ili turističkih nekretnina.

Obzirom da zvanična statistika potvrđuje da je broj turista iz arapskih zemalja koji su posjetili Bosnu i Hercegovinu posljednjih godina premašio 150.000 turista godišnje, a od kojih većina ima dobre materijalne mogućnosti, onda je sasvim logična i zainteresiranost za ulaganje u nekretnine.

Organizatori naročito stavljaju fokus na važnost ovog događaja jer je sajam odlična prilika da svi oni koji žele izgraditi svoje poslovanje u ovom sektoru dopru do arapskih poslovnih zajednica u Bosni i Hercegovini. I ko ima ambiciju, može iskoristiti ovu priliku da dođe do glavnih arapskih tržišta. Treba naglasiti i da većina arapskih kompanija koje posluju u BiH imaju veći obim poslovanja u svojim matičnim zemljama, što može rezultirati velikim napretkom za vaš biznis i odvesti vas u svijet novih dostignuća. Važno je napomenuti da su ovim projektom obuhvaćeni svi faktori sektora nekretnina te da će se pod jednim krovom okupiti prodavači, kupci, investitori, izvođači, tehnološke kompanije, dobavljači građevinskog materijala kao i drugi stručnjaci u ovoj oblasti.

Učešće na sajmu će uzeti izlagači i stručnjaci iz čak 12 zemalja, što je odličan pokazatelj da postoji velika potreba i opći međunarodni interes za ovakvim projektom, te je od interesa svima koji su istim obuhvaćeni.

Paralelno sa sajamskim aktivnostima planirane su i neke od dodatnih aktivnosti: Organizirat će se tri panel diskusije pod sloganom "Investirati u održivost = investirati u budućnost", te aktivnosti promocije investicija za tzv. "Zgrade sutrašnjice – Zgrade budućnosti" što pruža izvrsnu priliku kompanijama koje se bave građevinskom tehnologijom, koja uključuje tehnologiju pametne gradnje i zelene gradnje.

Zanimljivo je spomenuti i teme panel diskusija u kojima će učestvovati dvadesetak stručnjaka iz naše zemlje i svijeta, pa tako je tema za prvu panel diskusiju: "Uloga žena u postizanju održivog razvoja", a u kojoj će učestvovati istaknute uspješne žene iz Bosne i svijeta.

Ništa manje nije važna ni druga panel diskusija pod nazivom "elene investicije – perspektive i izazovi", te treća panel diskusija na temu "Pametna ulaganja – potrebe i izvodivost".

A da su organizatori na sve mislili potvrđuje činjenica da će na ovom raskošnom i sjajnom događaju svoje novitete ekskluzivno izložiti i predstaviti neke od vodećih kompanija u regiji i svijetu kao što su: Porsche, zatim kompanija EKOSEN iz Slovenije, stručnjaci i inovatori u svijetu IR grijanja, te kompanija MM za nekretnine.

Ono što bi posebno moglo zanimati građane BiH je da su organizatori sajma ustupili besplatan izložbeni prostor Asocijaciji inovatora BiH koji će predstaviti inovativna rješenja i projekte iz oblasti građevinarstva i tehnologije.

Više informacija o sajmu, koji će se održati 18. 19. i 20. jula saznajte putem stranice realexposarajevo.com.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti